Weingut Allram – testujemy najnowsze wina

Udostępnij ten post

Miło jest patrzeć, jak na przestrzeni ostatnich kilku lat rozwija się jeden z naszych ulubionych producentów z Kamptal, Weingut Allram. Próbując te wina dość regularnie widzimy wyraźny progres, co bez wątpienia można połączyć z tym, że od 2018 roku za ich produkcję odpowiada niezwykle ambitny Lorenz Haas-Allram. Majowe Tour de Vin było okazją, by po dłuższej przerwie odwiedzić go osobiście i przejść przez bardziej kompleksową degustację najnowszego rocznika.

Spróbowanie w linii kilkunastu win danego producenta daje unikatową możliwość zidentyfikowania jego stylu, czy też zastanowienia się, jak on ewoluuje. W przypadku win Lorenza zmiana była bardzo odczuwalna. Wyraźnie widać u niego inspirację burgundzkimi bielami, czy może szerzej redukcyjnym stylem białych win, który obecnie na świecie zdobywa dużą popularność. Nie powinno to dziwić, bo dominująca w portfolio producenta odmiana grüner veltliner ze swoimi nutami pieprzno-przyprawowymi świetnie się w takiej stylistyce odnajduje.

Stąd zamiast do tej pory typowych nut jabłkowych, woskowych, czy maślanych, najnowsze veltlinery (zwłaszcza te z pojedynczych siedlisk) pokazują dymne, lekko orzechowe oblicze. Jestem ciekaw, jak będą smakowały za kilka lat, bo oczywiście potrzeba czasu, by te nuty beczkowe się zintegrowały. Ten nowy styl sprawia też, na wina Lorenza w tej ekspresji odróżniają się wyraźnie od innych pozycji z Kamptal.

Do Austrii podróżowaliśmy na własny koszt. W festiwalu Tour de Vin uczestniczyliśmy na zaproszenie organizacji ÖTW.

Podaję ceny tych win przy zakupie bezpośrednio u producenta. Niektóre butelki możecie dostać w ofercie Wino i kieliszki.

Allram Zweigelt Rosé Niederösterreich 2023 (8 €)

To lekko wybarwione różowe wino o czystym, przepełnionym owocem charakterze. Można tu znaleźć wiśnie, poziomki, ładną soczystość, a w finiszu nawet lekką pieprzność. Apetyczna, nieskomplikowana butelka na aperitif. Dobre (87/100).

Allram Papageno Weinssburgunder Niederösterreich 2023 (14 €)

Nazwa wina nawiązuje do postaci z opery Mozarta Czarodziejski flet. Pierwszy rocznik powstał właśnie specjalnie dla Opery Wiedeńskiej, ale wino tak się spodobało, że od tego czasu wypuszczane jest regularnie. Dojrzewania ma miejsce w stalowych zbiornikach, z 3 miesiącami na osadzie.

Świetnie soczyste, energetyczne wino o smaku słodkawych jabłek, gruszek, czy nawet brzoskwiń. Owoc jest przyjemnie ciepły, dość miękki, ale na drugim planie utrzymuje go w pionie mocna, cytrynowa kwasowość. Bardzo smaczne już teraz, ale też z potencjałem na kilka lat dojrzewania. Bardzo dobre+ (91/100).

Allram Grüner Veltliner Alte Reben Kamptal 2023 (14,50 €)

Ominąłem dwa postawowe grüner veltlinery Lorenza (Strass i Ried Hasel) i od razu przeszedłem do tej pozycji, z owoców ze starych krzewów (30-60 lat).

Jeszcze młode, dość zamknięte wino o przyjemnie kremowej strukturze, smakujące rozpuszczonym masłem, trochę woskiem, ale też jabłkami, skórką cytrynową. Koncentracja jest całkiem solidna, ale w parze idzie też odpowiednio wysoka kwasowość, a w finiszu pojawiają się typowe dla odmiany nuty białego pieprzu. Typowe dla miejsca z którego pochodzi, ładnie skomponowane wino. Bardzo dobre (90/100).

Spróbowałem też tego wina w wersji z 2017 roku (91/100). Miało dość lekką strukturę, soczystość i przyjemnie maślane-pikantne ciało.

Allram Ried Rosengartl Grüner Veltliner Kamptal 2022 (20 €)

To pierwsze z win z 2022 roku – miały one okazję dłużej dojrzewać przed spróbowaniem. Winnica Rosengartl to wydzielona działka na większej winnicy Strangl. Winorośle rosną tutaj na łagodnych, lessowych tarasach o południowej ekspozycji, a dodatkowo leżąca wyżej parcela Wechselberg osłania je od chłodnych, północnych wiatrów. Do tej pory nie spotkałem się z innymi winami etykietowanymi jako Rosengartl, ale Lorenz twierdzi, że parcela ma duży potencjał.

Bardzo przyprawowy veltliner, zupełnie inny od poprzedniego. Tutaj owoce są na dalszym planie, a na czele dominuje biały pieprz, kardamon i lekko słodkawe nuty kwiatowe. Jestem bardzo ciekaw jak to wino będzie smakowało za kilka lat, bo bez wątpienia ma zarówno solidny mineralny kręgosłup, jak i odpowiednią kwasowość, by rozwijać się z czasem. Bardzo dobre+ (91/100).

W piwnicy winiarni można było spróbować również kilku starszych win, wśród nich była również ta etykieta z 2015 roku (91/100). Okazała się bardzo kremowa, zaokrąglona przez słodkawy owoc, a przy tym wciąż świeża i soczysta.

Allram Ried Renner Grüner Veltliner Kamptal 1ÖTW 2022 (22 €)

Kolejne z win z pojedynczych winnic, to już pozycja klasy Erste Lage ÖTW. Renner leży u zachodniego podnóża Gaisbergu, od słynnej winnicy Lamm jest oddzielony niewielkim wąwozem. Gleba jest wapienno-lessowa, z odrobiną osadów aluwialnych, a niżej mamy gnejs, amfibolit i łupek. Zwykle pochodzące stąd wina są relatywnie szybko gotowe do picia.

Znów inne oblicze odmiany, tym razem w zapachu jeszcze zamknięte, bardzo dymne, lekko orzechowe i pieprzne. Za to na podniebieniu energetyczne, z mocnym uderzeniem kwasowości i o wyraźnie mineralnym finiszu. Potrzeba mu trochę czasu, by wszystkie klocki weszły na odpowiednie miejsca. Znakomite- (92/100).

Allram Ried Gaisberg Grüner Veltliner Kamptal 1ÖTW 2022 (27 €)

Gaisberg to jedna z tych legendarnych winnic, których w zasadzie nie trzeba przedstawiać fanom austriackich win. Producent ma tutaj jedne ze swoich najstarszych krzewów, a wino przez 8 miesięcy dojrzewa w dużych beczkach. Gleba w górnej części winnicy rozwinęła się na paragnejsie, mice i amfibolicie, podczas gdy w niższych warstwach znajdziemy dużo lessu.

To pierwsze z tych win, w których tak wyraźnie przemówił do mnie burgundzki charakter. Jest tutaj sporo dymu, zielonych orzechów, a dopiero w tle pojawia się trochę jabłek i cytrynowej skórki. Również w ustach lekko „mroczne”, znów dymne, ale też wyraźnie przyprawowe. Struktura jest bardzo napięta, ciała też nie brakuje, więc jestem ciekaw jak to wino będzie ewoluowało. Znakomite (93/100).

W piwnicy spróbowałem Gaibergu z 2016 roku (95/100) z butelki magnum. Ale tutaj widać jeszcze poprzedni styl, pełen dojrzałych moreli i brzoskwiń, ale też z wyraźną pieprznością i wciąż świeżym, kwaskowym finiszem. Nie sądzę jednak, by za kilka lat to wino z 2022 roku rozwinęło się w taką owocową stronę.

Allram Ried Lammberg Grüner Veltliner Kamptal 2022 (25 €)

Lammberg to nowinka w portfolio producenta. To dość rozciągnięta winnica położona na północ od miasteczka Strass, w wąskiej i chłodnej dolinie wystawionej na północne wiatry. Zdaniem Lorenza ten chłodniejszy mikroklimat świetnie sprawdza się w dobie postępującego ocieplenia klimatu. Dominuje tutaj łupkowo-lessowa gleba.

Tutaj znów na pierwszym planie mamy nuty redukcyjne, wyraźnie dymne i zapałkowe. W porównaniu do Gaisberga rzeczywiście struktura jest lżejsza, bardziej przestrzenna, wyróżnia się też wyższa, cytrynowa kwasowość. Wino jest pełne wyrazistych ziołowych i pieprznych nut, a w finiszu lekko słone. Jeden z moich faworytów degustacji. Znakomite+ (94/100).

Allram Strass Riesling Kamptal 2023 (15 €)

Przeskakujemy do rieslingów. Pierwszy z nich pochodzi z młodszych krzewów, ale rosnących na wszystkich topowych winnicach producenta, w tym na Gaisbergu i Heiligenstein.

Świetne wino, pełne cytrusowej energii, niesamowicie żywe i radosne. W ustach odnosi się wręcz wrażenie, że nadgryzamy jabłka wprost zerwane z drzewa. Całości oczywiście towarzyszy typowa dla rieslinga, zasadnicza kwasowość, ale też lekko grejpfrutowy finisz, przyjemnie ożywiający smak wina. Bardzo dobre+ (91/100).

Allram Ried Gaisberg Riesling Kamptal 1ÖTW 2022 (27 €)

Krzewy rieslinga rosną na najchłodniejszej, zachodniej części Gaisbergu. Gleba składa się głównie z pozbawionej wapienia, krzemionkowej, brunatnej ziemi o piaszczystej, lekko mulistej konsystencji i znacznej zawartości żwiru. Niżej znajdziemy mikę i gnejs.

Smakuje w zasadzie podobnie do poprzednika, ale co najmniej dwa razy intensywniej. Z owoców dominują cytrusy (skórka z limonki i cytryny), ale mamy też delikatną słodycz cukrowego syropu z puszki z brzoskwiniami. Za to końcówka to uderzenie mineralnej kwasowości, która oczyszcza całe usta. Znakomite (93/100).

Allram Ried Gaisberg Perm Riesling Kamptal 1ÖTW 2022 (39 €)

Do tej etykiety używane są najlepsze owoce z Gaisberga.

W porównaniu do „zwykłego” Gaisberga, tu mamy z jednej strony mocniej zarysowaną, trochę pełniejsza owocować zmierzającą nawet w stronę moreli i brzoskwiń. Z drugiej zaś, również kwasowość jest jeszcze wyższa, przez co wino mimo swojej intensywności wydaje się też bardziej wyciągnięte, pełne życia i energii. Piękny riesling. Znakomite– (94/100).

Allram Ried Heiligenstein Riesling Kamptal 1ÖTW 2022 (39 €)

Przyszedł czas na najsłynniejszą dla rieslinga winnicę w Kamptal. Heiligenstein wyróżnia się na tle innych okolicznych wzgórz wyjątkową glebą. Ruchy tektoniczne przed milionami lat sprawiły bowiem, że składa się ona częściowo z brązowo-czerwonego piaskowca, dającego powstającym tu winom unikatową ekspresję.

Ten riesling to jeszcze niemowlę, bardzo nieśmiałe i zamknięte. Mamy co prawda dużo mineralnego charakteru i wysoką, cytrusową kwasowość, ale poza tym owoc jest jeszcze schowany. Całość ma świetny ekstrakt, naprężoną do granic energię i mnóstwo charakteru, ale nie ma co otwierać tej butelki przez najbliższą dekadę. Arcydzieło- (95/100).

Allram Ried Wechselberg Chardonnay Niederösterreich 2023 (17 €)

Winnica Wechselberg zajmuje delikatnie nachylony w kierunku południowym płaskowyż nad miasteczkiem Strass. W ciągu dnia ekspozycja zapewnia idealne nasłonecznienie, ale nocami pobliski las schładza powietrze, zapewniając odpowiednie i niespieszne dojrzewanie winogron. Ten chardonnay dojrzewa częściowo w stali, częściowo zaś w beczkach.

To smaczny chardonnay z chłodnego klimatu, w którym znajdziemy słodkawe i maślane ciało, z nutami gruszek oraz brzoskwiń. W ustach wino jest krągłe, ale mamy tutaj też cytrynową kwasowość i ostrawy, przyprawowy finisz. Bardzo dobre+ (91/100).

Udało się też spróbować tego chardonnay z 2018 roku (93/100). To wybitnie hedonistyczne wino o nutach słodkiej śmietanki, rozpuszczonego masła, gruszek i jabłek. Mimo sporej masy jest dalej żywe, ma dobrą energię i jeszcze kilka lat życia przed sobą.

Allram Grauburgunder Reserve Niederösterreich 2022 (27 €)

Owoce tego pinto gris pochodzą z wysoko położonej winnicy Gautscher, gdzie winorośle rosną na ponad 300 metrach n.p.m. Fermentacja ma miejsce w 300-litrowych beczkach, a następnie wino dojrzewa w dębie przez 12 miesięcy.

To już wino dla fanów beczkowego stylu. Przynajmniej na tym etapie życia dominują bowiem akcenty orzechowe, waniliowe, przyprawowe i dymne. W tle pojawiają się również nuty słodkawych gruszek i jabłek. Koncentracja jest naprawdę spora, a kwasowość umiarkowana, ale całość trzyma pion i soczystość. Bardzo dobre+ (91/100).

Allram Chardonnay Stellar Niederösterreich 2021 (39 €)

Tu również wyczuwam mocne dotknięcie dębu pod postacią dymu, przypraw i orzechów. Co by jednak nie mówić, użycie beczki jest naprawdę pierwszorzędne, bo napięcie i struktura w tym winie są naprawdę solidne. To chardonnay już w wybitnie burgundzkim stylu. Znakomite (93/100).

Allram Grüner Veltliner Eiswein 2019

Słodkie wina z Kamptal są trochę niedoceniane, a w dobrych rocznikach to naprawdę świetne butelki. Tutaj mamy mnóstwo jabłkowej słodyczy, do tego dojrzałe gruszki, morele, wosk, trochę miodu i masła. W ustach pięknie skoncentrowane, esencjonalne, ze średnią kwasowością, która jedna odpowiednio ożywia wino. Znakomite+ (94/100).

Jestem niesamowicie ciekaw, jak będą smakowały kolejne roczniki Lorenza i na pewno muszę mieć te wina na swoim radarze. Dodatkowo zwróćcie uwagę na ich ceny, za tą jakość to wciąż rozsądne pieniądze (zwłaszcza jeśli spojrzycie na galopujące ceny win ze Styrii czy Wachau).

Zobacz więcej naszych podróży