Fakin – ikona malvaziji i teran z chorwackiej Istrii
Wracamy nad Adriatyk! Tak jak będąc w słoweńskiej części Istrii odwiedziłem jedną winnicę – Korenika& Moskon (wpis znajdziecie pod linkiem: Korenika&Moskon – zmiany u mistrzów z Istrii), tak samo w chorwackiej części półwyspu spotkałem się z jednym winiarzem. Fakin to jeden z liderów istryjskiego winiarstwa, przodujący w lokalnych szczepach – malvazija i teran. Istryjska instytucja.






Rodzinna winnica Fakin położona jest kilka kilometrów od malowniczego miasteczka Motovun. Znajduje się ono na wzgórzu, a z niego rozlega się wspaniały widok na Istrię. Działki mają różną lokalizację i aspekt, ale głownie są to tarasy w sąsiedztwie rzeki Mirna położone mniej więcej 200 m.n.p.m. Głównymi szczepami uprawianymi w Fakin jest malvazija istarska (szerzej o szczepie pisałem tutaj: Malvazija Istarska – biała perła Istrii) oraz lokalna czerwona odmiana teran.




Teran – lokalny czerwony szczep
Autochtoniczna odmiana z rodziny refosk. Choć jego związki z klasycznym friulijskim refosco dal peduncolo rosso są bardzo dalekie. Jest bardzo plenna, więc należy mocno redukować zielone owoce aby otrzymać odpowiednią koncentrację. Charakteryzuje się mocnym wiśniowym owocem i dziką taniną, która często niestety naznacza te wina. Nie jest regułą, że wina poprawiają się z wiekiem. Z drugiej strony sprzedawane są od razu co nie wróży sukcesu. Dobrze, że chociaż Il Primo jest bardziej dojrzałe. Ale zobaczmy co przyniosła degustacja.
Zdegustowane wina
Rose Hrvatska Istra 2024, Fakin (11 EUR)
Mamy tu 100% teran. Wino jest półwytrawne na 7 g cukru resztkowego przypada 6,7 g kwasu. Dojrzewa 6 miesięcy w stalowych zbiornikach.


Efektowny, lekko landrynkowy kolor. W nosie dużo czerwonego słodkiego owocu – głównie truskawek i poziomek. Jest jednak świeży i przyjemny. Kwasowość jest wysoka i ładnie balansuje cukier resztkowy, który nie wystaje. Pojawia się lekko szczypiąca tanina. Są nuty niedojrzałych truskawek w średniej końcówce. Odświeżające z lekką strukturą. Dobre. 87/100
Malvazija Hrvatska Istra 2024, Fakin (12 EUR)
Wino nie ma kontaktu ze skórkami. Dojrzewa 6 miesięcy w stali.


Jasno złote, ładne z lekko morelowymi refleksami. Zapach jest lekko miodowy, z dodatkiem białych kwiatów i lekkim migdałowym aromatem. Usta są ziołowo-migdałowe z jakimś trochę zbitym jabłkiem. Średnia (+) kwasowość – całkiem świeża. Doza goryczki w średniej długości końcówce. 86/100
La Prima Malvazija Hrvatska Istra 2023, Fakin (20 EUR)
Grona są zbierane ręcznie z pojedynczej parceli obsadzonej w 1954 roku. Tu już mamy czterodniową macerację na skórkach. Wino fermentuje w akacjowych beczkach przy użyciu dzikich drożdży i dojrzewa w nich 1 rok bez battonage.


Ciemniejszy złoty kolor – dostojny. Zapach jest „ciężkawy” z aromatami ziołowymi (rozmaryn). Są też nuty apteczne, bandaż i lekko zbite jabłko. Na podniebieniu spotykamy sprężystą średnią (+) kwasowość i mocniejsze ciało. Smak jest lekko miodowy z wyczuwalną delikatną taniną. Strukturalne, wytrawne wino z długą końcówką. Bardzo dobre. 90/100
Amfora Malvazija Hrvatska Istra 2021, Fakin (25 EUR)
Grona pochodzą, tak jak w przypadku poprzedniego wina, z pojedynczej parceli „Komarso”. Wino jest macerowane przez 7 dni i dojrzewa rok w glinianej amforze zakopanej w ziemi. Nie jest filtrowane.


Złoty bardzo głęboki, taki platynowany kolor. Nos jest mocny, strukturalny z lekko zwierzęcymi, wełnianymi aromatami. Do tego dochodzą zbite, bardzo dojrzałe jabłka podkręcone waniliową nutą. W ustach wino jest również mocno waniliowe, ale również kwiatowe z jabłkowym dodatkiem. Mamy mocną strukturę, spore ciało i bardzo długi finisz. Można w pierwszym wrażeniu odczuć pewną ciężkawość, ale z drugiej strony ta materia powoduje, że wino ma super potencjał gastronomiczny. Sery czy risotto np. z gorgonzolą będą super partnerem tej butelki. 92/100
Teran Hrvatska Istra 2023, Fakin (12 EUR)
Wino fermentuje 3 tygodnie na skórkach. Dojrzewa 6 miesięcy. 20% w dużych dębowych używanych beczkach i 80% w stali. Jest blendowane, butelkowane i wypuszczane na rynek 2 lata po zbiorach.


Wino na bardzo ciemny głęboki, rubinowy kolor. Zapach jest intensywny. Na pierwszy plan wybijają się leśne owoce, lekko powidłowe aromaty a także, ciemna i czerwona śliwka. Usta są mocno ziołowe, śliwkowe i trochę gorzkawe. Tanina raczej spora i do tego trochę „dzika” i nieokiełznana. Końcówka jest długa, ale twardawa. Mocno rustykalne wino. 86/100
Il primo Teran Hrvatska Istra 2021, Fakin (23 EUR)
Grona zbierane są z pojedynczej parceli „Flaminio” o północnej ekspozycji, z krzewami sadzonymi w 1972 roku. Wino fermentuje przez 3 tygodnie i dojrzewa 2 lata we francuskim dębie – barriques i tonnaux. W 25 % są to nowe beczki.


Bardzo ciemne, prawie czarne z lekko wiśniowymi refleksami. Zapach jest „leśny”, ale przyjemny i bardzo elegancki. Czujemy jeżyny, jagody i trochę przypraw. Wino jest skoncentrowane o niezłej kwasowości z lekko rustykalną taniną. Owoce leśne, mieszają się jakimś gotowanym owocem i całą gamą przypraw. Mamy też goryczkę w długiej końcówce. Polubi się w wołowiną. 90/100
Michel Teran Hrvatska Istra 2018, Fakin (100 EUR)
Mamy tu wino robione metodą appassimento – czyli z podsuszonych owoców. W tym przypadku grona suszyły się 1 miesiąc. Bardzo długa 50 dniowa fermentacja. Wino najpierw dojrzewa 1 rok w amforze a potem 1 rok w barriques. Ma 16% alkoholu i 12 g. cukru resztkowego. Produkcja to zaledwie 1200 butelek w najlepszych rocznikach.


Bardzo ciemny kolor. Wino jest gęste. W nosie czujemy dużo tytoniu, skórę a do tego wiśnie (też takie z konfitury) i słodkie przyprawy. Usta są wytrawne, mocno śliwkowe (nuty powideł śliwkowych i bardzo dojrzałych ciemnych i czerwonych śliwek) jest też trochę przejrzałych czarnych czereśni. Tanina jest bardzo dojrzała, mocna i świetnie ułożona. Wino ma pełno materii i niezłą głębię. Nadaje się do medytacyjnego picia przy kominku, ale też sprawdzi się gastronomicznie – np. do duszonej wołowiny. 93/100
Fakin to duży projekt. Oprócz winnicy, jest jeszcze znakomita restauracja w Motovun na tarasie widokowym. Makaron z maślanym sosem i truflami był hitem naszego wyjazdu! Bardzo polecamy to miejsce! W miasteczku znajdziecie też sklep. Do tasting roomu możecie podjechać bez zapowiedzi. Zdegustujecie wina, weźmiecie sobie kieliszek/butelkę do stołu na świeżym powietrzu z widokiem na dolinę. Nazwisko właściciela winnicy jest dosyć intrygujące. Stąd też hasło reklamowe – Fakin Good Wines! Ja może bym unikał wulgaryzmów – Fakin to dobre wina😉


Podsumowując. Malvazija bardzo dobra- szczególnie w wyższych butelkach. Teran to mega trudny szczep, więc nie oczekiwałem w podstawie jakiegoś olśnienia. Ogólnie świetna jakość i podejście to klienta. Tylko niestety ceny są wysokie. Ale co w Chorwacji jest tanie? To naprawdę drogi kraj do życia, więc ceny win nie dziwią mnie zupełnie. Czy są konkurencyjne w stosunku do sąsiadów z Włoch i Słowenii? Odpowiedzcie sobie sami na to pytanie.
Do następnego!
W.