Reserva Extreme Ribolla Gialla Collio DOC 2014, Renato Keber
93
pkt
Mamy tu rzeczywiście ekstremalną wersję ribolli, która jest macerowana w cemencie przez 6 tygodni. Dalej wino dojrzewa 2 lata w dużych dębowych beczkach i 4 lata w stali. Nos jest mocny, dymny, z lekko miodowym aromatem. Do tego dochodzi jakaś bardzo delikatna owocowo-morelowa nuta, znajdziemy też kandyzowane i suszone owoce. Usta całkiem świeże i łagodne, ale zarazem pełne i o zaskakująco znakomitej pijalności. Tanina przyjemna, drobniutka, ściągająca. Mamy tu przyprawy i lekką pigwę z kompotu. Eleganckie, długie, świetne.
Cena we Włoszech 23 EUR
- Producent
- Renato Keber
- Rok
- 2014
- Apelacja
- Collio
- Region
- Friuli
- Kraj
- Włochy
- Szczep
- Ribolla Gialla
- Punktacja
- 93/100
- Kolor
- Białe
- Kiedy pić
- 2023-2030
- Opublikowane
- 01 września 2023
- Przedział cenowy
- 150 zł - 200 zł