Reserva Extreme Ribolla Gialla Collio DOC 2014, Renato Keber

93 pkt
Mamy tu rzeczywiście ekstremalną wersję ribolli, która jest macerowana w cemencie przez 6 tygodni. Dalej wino dojrzewa 2 lata w dużych dębowych beczkach i 4 lata w stali. Nos jest mocny, dymny, z lekko miodowym aromatem. Do tego dochodzi jakaś bardzo delikatna owocowo-morelowa nuta, znajdziemy też kandyzowane i suszone owoce. Usta całkiem świeże i łagodne, ale zarazem pełne i o zaskakująco znakomitej pijalności. Tanina przyjemna, drobniutka, ściągająca. Mamy tu przyprawy i lekką pigwę z kompotu. Eleganckie, długie, świetne. Cena we Włoszech 23 EUR
Producent
Renato Keber
Rok
2014
Apelacja
Collio
Region
Friuli
Kraj
Włochy
Szczep
Ribolla Gialla
Punktacja
93/100
Kolor
Białe
Kiedy pić
2023-2030
Opublikowane
01 września 2023
Przedział cenowy
150 zł - 200 zł