
Kir-Yianni Diaporos Single Vineyard Xinomavro Imathia PGI 2018
92
pkt
Jest to miks xinomavro (87%) i syrah (13%), pochodzących z pojedynczej działki, o wyjątkowo zasadowej glebie. Zbiory są bardzo niskie, a owoce na tutejszych krzewach są zwykle malutkie, często zupełnie bez pestek. Dojrzewanie trwa przez 22 miesiące we francuskich baryłkach. Wino jest pięknie owocowe, nasycone, idące w kierunku dojrzałych wiśni, czy nawet przesmażonych śliwek. Przy tym świetnie energetyczne, naprężone, intensywnie kwaskowe, mocne. Je też warto odłożyć na 5-6 lat, ale i dzisiaj daje sporo radości.
- Producent
- Kir-Yianni
- Rok
- 2018
- Apelacja
- Imathia PGI
- Region
- Macedonia
- Kraj
- Grecja
- Szczep
- Xinomavro
- Punktacja
- 92/100
- Kolor
- Czerwone
- Kiedy pić
- 2026-2036
- Opublikowane
- 24 lutego 2023