Deserowe truskawki z pieprzem
Dziś deserowe „Quick and easy”, czyli truskawki. Od początku czerwca możemy cieszyć się polskimi truskawkami. Na początku pojawiają się nieśmiale w zawrotnych cenach. Jednak już po kilku dniach coraz więcej sprzedawców proponuje nam truskawki w dużo niższej, rozsądnej cenie. A w tym roku truskawki są zdecydowanie wcześniej niż w latach ubiegłych. Opady i całkiem wysoka temperatura sprawiły, że oprócz klasycznie wczesnych, takich jak Honeyoe, nawet lekko późniejsze odmiany jak Marmolada – są już dostępne na rynku.
Na wiele sposobów
Truskawki można podawać na wiele sposobów. Najprościej same lub z bitą śmietaną, ekskluzywnie z wytrawnym champagnem, jako nadzienie tarty albo jako dodatek do galaretki…
Ale czy jedliście truskawki ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem? Do roku 2005 roku ja takich nie próbowałem. Wtedy to znajomy szef kuchni z Ligurii poczęstował mnie takim wynalazkiem – na początku uznałem to za straszną herezję, dziś wiem jak bardzo się myliłem. Deser, o którym mówię – lody waniliowe z truskawkami w occie balsamicznym z pieprzem – łącąy zaskakująco pasujące do siebie nuty. Truskawki są świetnym towarzyszem lodów. Aceto balsamico (starzony, lekko słodki) idealnie podkreśla ich smak. Pieprz fantastycznie komponuje się z octem i podkręca smak całego deseru – robi się naprawdę sexy.
Jak przygotować truskawki ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem?
Deser ten przygotowywał przy gościach nie kucharz, (szef jadł z nami przy stole) ale najstarszy z kelnerów. Ten doświadczony w gastronomii mężczyzna przywiózł wszystkie składniki (oprócz lodów) na stoliku kelnerskim i zaczął spokojnie tworzyć deser. Oczyszczone i pokrojone w ćwiartki, a te większe jeszcze na pół truskawki obsypał małą ilością cukru i poczekał kilka minut aż puszczą sok. Potem mieszał owoce łyżką przez następne parę minut, aż sok połączył się z cukrem i oblepił owoce. Następnie dodał 12-letni ocet balsamiczny i kontynuował mieszanie.
W międzyczasie jego pomocnik przygotował schłodzone pucharki z dwoma kulkami lodów waniliowych (te pasują najbardziej, ale gdy ich nie macie, można się zadowolić śmietankowymi). Na lody położyli owoce z balsamico i mocno przyprawili świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pełen odjazd… Warto spróbować!
Przeczytaj też: