Wagner-Stempel – nowości z oferty Rafa Wino
Zagłębiając się w winiarski labirynt Rheinhessen, docieramy do Siefersheim, miejsca, które na pierwszy rzut oka może wydawać się zagubione. Jednak to właśnie na tym wschodnim krańcu, tuż przy granicy z Nahe, Weingut Wagner-Stempel, jako jedyny przedstawiciel VDP w okolicy, tworzy wina, które właśnie zawitały na polski rynek.
Mineralne terroir, krystaliczne wina
Niewątpliwy wpływ na powstające tutaj wina ma ukształtowanie terenu. O ile większa część Rheihessen jest raczej płaska lub tylko delikatnie pofałdowana (za wyjątkiem winnic położonych bezpośrednio nad Renem, gdzie znajdziemy rzeczywiście majestatyczne, wysokie zbocza), to okolice Siefersheim na tym tle znacznie się wyróżniają.
Wzgórza takie jak Heerkretz czy Höllberg powstały w wyniku wulkanicznej aktywności w czasach, gdy Hesję Nadreńską przykrywało morze. Dodatkowo winnice są położone dość wysoko, nawet na 300 metrach n.p.m., co przekłada się na większe różnice temperatur w ciągu dnia. To połączenie wulkanicznej gleby i stosunkowo chłodnego mikroklimatu sprawia, że wina od Wagner-Stempel zachowują mineralny, krystaliczny charakter. Zdaniem wielu krytyków bliżej im do pozycji z nieodległego Nahe czy nawet Rheingau, niż do zwykle mocniej owocowych win z jakich słynie Rheinhessen.
Od początków lat 90-tych ubiegłego wieku winnicą zarządza Daniel Wagner, który od początkowych 7 ha rozwinął ją do ponad 25 ha. Połowę upraw stanowi riesling, w pozostałej części znajdziemy również weissburgundera, silvanera, scheurebe, grauburgundera, muskatellera i spätburgundera. Od 2008 roku winnice są uprawiane organicznie.
Spróbowane wina
Weingut Wagner-Stempel to nowy nabytek w portfolio Rafa Wino. Butelki otrzymaliśmy do degustacji od importera.
Wino nr 1 oraz 3 na poniższej liście spróbował i opisał Wojtek.
Wegner-Stempel buntWeiss Rheinhessen 2023 (59,99 zł)
Buntweiss to etykieta otwierająca katolog producenta. Mamy to blend scheurebe, weissburgundera i muskatellera. Z lekko zaznaczonym cukrem resztkowym (5 g), równoważonym przez prawie 6 g kwasu.
Jaśniutki, efektowany kolor z lekkim musowaniem. Zapach jest mocno grejpfrutowy z dużą ilością nut skórki cytrusowej, wytrawnej, gorzkawej. Niestety, mocne aromaty siarkowodoru i gazu ziemnego też przypuszczają swój atak. Te redukcyjne nuty mocno pogarszają ocenę. W ustach jest fajny, świeży, średni (+) kwas. Do tego dużo chrupkich jabłek, cytryn, pomelo, białego grejpfruta. Przyjemna, „szczypiąca” świeżość oraz lekka ziołowość i goryczka w finiszu. Mam mieszane uczucia, gdyż zapach jest słabo akceptowalny. Poprawne- (82/100).
Wegner-Stempel Riesling Rheinhessen 2023 (78,00 zł)
To podstawowy riesling producenta, wino kategorii Gutswein, pochodzący z owoców z różnych parceli wokół Siefersheim. Dojrzewanie ma miejsce częściowo w stali, częściowo w dużych beczkach.
Zapach lekki, świeży, bardzo przyjemny, o wyraźnie cytrusowym charakterze. W ustach dominują soczyste jabłka, do tego znajdziemy tutaj cytryny, trochę kwiatów, a w długie, stalowej końcówce wychodzi też melon i pomelo. Kwasowość choć intensywna i wysoka (niemal 8 g), jest też ładnie zatopiona w całkiem solidną strukturę wina. Charakterny riesling, o dobrym balansie między owocem i mineralnym rdzeniem. Bardzo dobre- (89/100).
Wegner-Stempel Porphyr Siefersheim Riesling aus Erste Lage Rheinhessen 2023 (134,99 zł)
Butelka oznaczona zgodnie z VDP jako Erste Lage czyli grona pochodzą z działek o znakomitej jakości. Jest to odpowiednik burgundzkiego Premier Cru. Tu mamy siedlisko żwirowo-kamieniste, z wulkaniczną podstawą. Podobnie jak przypadku poprzedniej butelki wino dojrzewa w stali i w używanych beczkach. Ma tylko 4 g cukru i aż 7 g kwasu.
Jasno cytrynowy, klasyczny, bardzo ładny kolor. Zapach jest świetnie skoncentrowany i całkiem intensywny. Dojrzałe jabłka i brzoskwinie atakują w pierwszej fazie, potem mamy cytrusową, grejpfrutową ekspresję z nutką pomelo i potężną dawką mineralności ukrytą za ziołową zasłoną. W ustach spotykamy znakomitą, wysoką kwasowość i całkiem mocną strukturę. Goryczkowe grejpfruty i nutki skórki z cytryny mieszają się ze smakiem brzoskwiń, nektarynek, jabłek i miksu ziołowego. Całość domyka wapienny, długi finisz. To ciepła twarz rieslinga i świetne wino, które będzie się pięknie starzeć. Znakomite- (92/100).
Wegner-Stempel Siefersheimer Heerkretz Riesling Kabinett Rheinhessen 2023 (107,99 zł)
To już wino z wyraźnym cukrem resztkowym na poziomie 53 g, ale też imponującą kwasowością 10,4 g. Owoce pochodzą z pojedynczej działki Herrkretz, powulkanicznego wzgórza sięgającego 280 metrów n.p.m. zbudowanego z porfiru. W wierzchniej warstwie gleby mamy też trochę wapienia i melafiru.
W zapachu przyjemne, soczyste nuty jabłkowe, z dodatkiem soku z cytryny i cytrynowej skórki. W ustach na początku dość wyraźnie słodkie, dopiero w drugim kroku pojawia się mocna, cytrusowa kwasowość, która trwa też w długim, soczystym finiszu. Całość odświeżająca, sprężysta, ale też młodziutkie, potrzebuje jeszcze rok-dwa by lepiej się zintegrować. Bardzo dobre+ (91/100).
Wszystkie wina łączy to, że są pozycjami bardzo młodziutkimi i dobrze im zrobi dojrzewanie w butelkach. Zwłaszcza dwa ostatnie rieslingi mają spory potencjał dojrzewania, warto będzie poczekać na nie kilka lat.