Szparagi z krewetkami

Udostępnij ten post

Przepyszny, klasyczny, wiosenny przepis. Znakomite danie na lunch lub na przystawkę. Proporcje traktujcie raczej dowolnie – jak Wam pasuje!

Musimy wyposażyć się w odpowiednie produkty. Zielone szparagi powinny być raczej średnie (niż grube), a krewetki w rozmiarze 16-20 lub większe. Wszystko się uda bez problemów, bo to bardzo prosty przepis. Jak szparagi są cienkie to po prostu odcinamy około 5-7 cm końcówek. Gdy są grubsze to łamiemy szparaga – pęknie tak gdzie powinien, czyli odpadnie zdrewniała część. Surowe krewetki obieramy z pancerzy i (jeśli potrzeba) wyciągamy z grzbietu czarny przewód pokarmowy.

Gotujemy szparagi w osolonej wodzie szparagi około 3-4 minut. Odcedzamy i kładziemy na desce. Na patelni na oliwie z oliwek delikatnie szklimy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy krewetki i smażymy chwil kilka, aż będą różowe i leciutko szkliste w środku (nie można ich przesmażyć za bardzo). Dodajemy posiekana drobno natkę, skórkę z cytryny, mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy.

W międzyczasie na drugiej patelni na maśle podgrzewamy szparagi. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wykładamy szparagi na talerze, układamy na nich krewetki i polewamy sosem.