Stek bavette z szalotkami

Udostępnij ten post

Wspaniałe proste danie rodem z francuskiego bistro. Pamiętajcie stek bavette (łata wołowa, flank steak) smażymy bardzo krótko i podajemy bardzo różowy w środku!

Steki z łaty wołowej nacinamy z obydwu stron w kratkę, ale tak by nie przebić się na drugą stronę. Marynujemy je kilka godzin w czerwonym winie. Danie to przygotowuje się błyskawicznie, dlatego też szalotki najlepiej jest wcześniej pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane) lub oliwę z masłem, gdyż zwykłe masło bardzo łatwo się przypala. Możemy też spróbować na normalnym maśle, ale wtedy kontrolujmy patelnię. Osuszone i przyprawione pieprzem mięso smażymy na mocnym ogniu po max 2 minuty z każdej strony i odkładamy na ogrzany talerz, aby odpoczęło.

W tym czasie zmniejszamy ogień, na patelnię wrzucamy szalotki i smażymy 3-4 minuty, aż stanął się miękkie. Do szalotek wlewamy soki, które wydzieliły się z mięsa i możemy też dodać trochę czerwonego wina z marynaty. Sos przez chwilę redukujemy. Gotowe mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, solimy, podajemy z sosem szalotkowym i ulubionymi dodatkami (np. pieczonymi ziemniakami).