Stek z salsą z pomidorów i anchovies z San Sebastian (Txuleton)

Udostępnij ten post

To ulubiony steak Jose Pizarro z Nestor Baru z San Sebastian. W salsie klasyczne połączenie pomidorów, sardeli i ziół. Świetnie gra z sezonowaną wołowiną. A całe danie to 20 minut roboty!

Sposób przygotowania

musimy mieć najlepszej jakości, ulubiony „kawałek” wołowiny (T-bone, roastboef, rib-eye – sezonowany wedle naszych upodobań), doprawiamy pieprzem, nacieramy oliwą z oliwek i grillujemy tak długo jak lubimy. 2 cm steak to po 1 minucie z każdej strony na blue, mniej niż 2 minuty na rare, ponad 2 minuty na medium-rare i mniej niż 3 na medium. Odkładamy na 5 minut zawijając w folię aluminiową aby odpoczął. Kroimy w plastry i doprawiamy grubą solą. Sos to też łatwa sprawa. Rozgrzewamy oliwę extra vergine na głębszej patelni lub rondelku i podsmażamy szalotki przez 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, fileciki anchovies, otartą skórkę z cytryny. Smażymy na wolnym ogniu dopóty dopóki anchovies się nie rozpadną a pomidorki zmiękną. Dodajemy posikaną natkę pietruszki (możemy też dodać posiekany, świeży majeranek). Mieszamy i polewamy steaki ciepłym sosem. Sprawdzi się on także świetnie do ryb czy warzyw z grilla lub pieca. Jako dodatek możemy podać podgotowane ziemniaki z grilla lub pieczone.