Steak wołowy z puree z szalotek, portobello i Castelmagno

Udostępnij ten post

Sposób przygotowania

Siekamy szalotki i szklimy na maśle około 5 minut na wolnym ogniu. W żadnym wypadku nie pozwalamy się im zrumienić. Dolewamy słodkiej śmietanki 18% i gotujemy jeszcze spokojnie kilka minut, lub do momentu kiedy śmietanka mocno zgęstnieje. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Żeby było efektowniej i gładziej możemy przetrzeć masę przez sitko. W międzyczasie smażmy portobello (możecie zastąpić dużymi pieczarkami) na oliwie z masłem kilka minut z dwu stron i dopiekamy 15 minut w piekarniku (albo na patelni albo w naczyniu żaroodpornym). Steak smażymy na maśle klarowanym – tak długo jak lubimy. Odkładamy do odpoczynku. 5 minut wystarczy. Aranżujemy talerz według uznania. Steak doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy gruboziarnistą solą i pokruszonym Castelmagno (możemy oczywiście użyć innego twardego dojrzałego sera krowiego lub owczego). Proponujemy udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.