Steak wieprzowy z rydzami

Udostępnij ten post

Sezon grzybowy daje szansę na super połączenia! Takim jest dla mnie wieprzowina z rydzami z patelni! a do tego szybko i prostu

Sposób przygotowania

Rydze czyścimy, odcinamy nóżki, myjemy i suszymy. Rozgrzewamy duża ilość masła na patelni i smażymy grzyby kilkanaście minut z obu stron uważając żeby ich nie przypalić. W połowie smażenia możemy dodać drobno posiekaną cebulę (może być też szalotka lub cukrowa), zmniejszyć ogień i smażyć do jej zeszklenia razem z rydzami. Doprawiamy solą i pieprzem (obficie). Steak ze schabu wieprzowego (200+ g) najlepiej ze świni złotnickiej, nacieramy solą, pieprzem i drobno posiekanymi listkami szałwii. Smarujemy mięso oliwą z oliwek i smażymy na grillu. Najpierw na mocnym ogniu aby skarmelizować mięso a potem na mniejszym aby dosmażyć wewnątrz. Zależy nam aby schab był soczysty w środku. Mimo, że to wieprzowina to delikatny różowy kolor jest jak najbardziej ok. Kotlet odkładamy na deskę i przykrywamy folia aluminiową do odpoczęcia kilka minut. Podajemy z rydzami. Podlejmy mięso na talerzu sokami jakie wydzieliły się ze steaka w folii. Możemy zgrillować podgotowane ziemniaki oraz inne warzywa – ja skorzystałem sezonowo z brukselki (blanszowanej). Jako, że rydze lubią natkę pietruszki polecam posypać.