Spaghetti alla carbonara
Carbonara - jedyna prawdziwa:) czyli na surowych jajach i bez żadnej śmietany! (przepisy na żółtkach też są ok:) Oryginalnie zamiast boczku używa się podgardla wieprzowego ale tu już nie jestem ortodoksyjny. Idealny, szybki posiłek po ciężkim dniu!
Sposób przygotowania
- Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, delikatnie podsmażaj, ale nie doprowadź do przyrumienienia.
- Ugotuj makaron spaghetti; proporcje: litr osolonej wody na 100 g makaronu.
- W międzyczasie roztrzep jajka z dodatkiem startego Pecorino Romano. Możecie też użyć 50/50 Grana Padano albo Parmiggiano Reggiano.
- Odkładamy patelnię ze źródła ciepła.
- Po odcedzeniu makaronu przełóż go na patelnię z boczkiem, zalej masą serowo-jajeczną, szybko wymieszaj i natychmiast podawaj (sos ma zgęstnieć, zrobić się kremowy, ale nie może stać się jajecznicą).
- Oprósz obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.