Sałata z surową cukinią, suszonymi pomidorami i oliwkami
Super chrupka, letnia sałata. Idealna na lunch na tarasie czy balkonie. Nie bójcie się surowej cukinii jest naprawdę pyszna. Możecie też bawić się składnikami i proporcjami. Ja inspirowałem się pomysłami Michela Roux, ale można spokojnie ten przepis mocno "rozwinąć".
Użyjcie różnokolorowych cukinii i różnych gatunków (jeśli możecie takie kupić). Pokrójcie je na mandolinie w cieniutkie talarki bądź wstążki – albo tak i tak. Przekładamy je do miski i dodajemy posiekaną w cienkie piórka czerwoną cebulę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy czarne oliwki, pokrojone w paski suszone pomidory a także posiekaną drobno natkę pietruszki i liście rukoli.
Przygotowujemy dressing mieszając oliwę z oliwek extra vergine z miodem, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Dodajmy go do miski z warzywami, i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze.
Jeśli używamy kwiatów cukinii to najpierw wyłamujemy słupki i pręciki, obtaczamy kwiaty w mące kukurydzianej i smażymy 1-2 minuty ze wszystkich stron na oleju roślinnym. Odsączmy kwiaty z tłuszczu na ręczniku papierowym, solimy i wykładamy na talerze z sałatą.