Sałata z grillowanymi warzywami i tuńczykiem
Idealny przepis na lekki letni lunch. Super jest pogrillować nie tylko kiełbasę i karkówkę ale też coś bardziej dietetycznego! Bardzo proste danie a jakie smaczne!
Stek z tuńczyka kroimy we w miarę równą kostkę o boku 2-3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa kroimy w plastry smarujemy oliwą extra vergine (możemy też doprawić u dodać torchę czosnku – świeżego lub granulowanego). Grillujemy je aż będą gotowe i pojawi się charakterystyczny grillowy wzorek. Odsączmy je z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
Następnie tuńczyka obtaczamy w oliwie i grillujemy go dosłownie chwilę z każdej strony aby był rumiany na zewnątrz i kompletnie surowy w środku. Na talerzu układamy rukolę, skrapiając ją delikatnie oliwą. Na niej układamy warzywa, tuńczyka, cienkie piórka czerwonej cebuli, listki bazylii, orzeszki piniowe oraz połówki pomidorków koktajlowych. Polewamy delikatnie octem balsamicznym.
Możecie improwizować – zamiast rukoli użyć miksu młodych listków, dołożyć grillowaną paprykę, piniole zastąpić słonecznikiem. Co tylko podpowiada Wam wyobraźnia!