Pieczona jagnięcina z warzywami i ryżem
W Grecji to danie zwykle przyrządza się z jagnięciną, ale nie ma przeszkód, abyście wykorzystali inny rodzaj mięsa – wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, ale też koźlinę, baraninę czy nawet kurczaka.
Jeśli decydujemy się na jagnięcinę, najlepiej wybrać łopatkę albo udziec. Czasem udaje się kupić mięso już bez kości, ale jeśli nie, to zaczynamy od oddzielenie mięsa od kości i usunięcia większych kawałków tłuszczu i ścięgien.
Przygotowania dania:
- Kroimy mięso w kostkę (3-4 cm), dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 2-3 godziny.
- Po tym czasie kroimy warzywa. Białą i czerwoną cebulę w półplasterki, a paprykę, połówkę cukinii i 2 pomidory w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki, a serca karczochów dzielimy na ćwiartki. Pozostałą połówkę cukinii, 2 pozostałe pomidory i dużego ziemniaki kroimy w 2-3 mm plastry – te odstawiamy na bok.
- W żaroodpornym naczyniu mieszamy zamarynowane mięso, warzywa i 200 g ryżu (nieugotowanego). Dodajemy sól, pieprz, sporo oregano, 2 łyżki oliwy i zalewamy marynatą, w której znajdowało się mięso. Całość dobrze mieszamy i na koniec podlewamy 200 ml wody.
- Na wierzchu naczynia rozkładamy plasterki pomidorów, ziemniaka i cukinii. Skrapiamy je oliwą, posypujemy jeszcze odrobiną soli, pieprzu i oregano.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 120 minut. W połowie tego czasu odsłaniamy folię, aby wierz się delikatnie przypiekł.