Peinirli – greckie placki

Udostępnij ten post

Peinirli to greckie placki, będące odpowiednikiem pizzy. Dzisiaj przedstawiamy ich najprostszą wersję.

Pamiętajcie, że jeśli chodzi o dodatki możecie bardziej poszaleć. Cukinia, czerwona cebula, papryka, pieczarki – to jedynie kilka innych rzeczy, które mogą trafić na ich wierzch.

Przygotowanie dania:

  1. Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Aby zaczęły one pracować, odstawiamy je na 10-15 minut.
  2. Po tym czasie odmierzamy 500 g mąki pszennej, dodajemy drożdże, dodatkowe pół szklanki wody, łyżeczkę soli i 3-4 łyżki dobrej oliwy i ugniatamy na jednolitą masę. Gdyby ciasto wydawało się zbyt suche i nie chciało się łączyć, dodajemy więcej wody.
  3. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co zwykle trwa ok. 45 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. My pokruszyliśmy ser manouri, starliśmy ricottę, pecorino i goudę, dodaliśmy 4 łyżki oliwy, niewiele soli (bo sery są same w sobie słone), świeżo starty pieprz i suszone oregano. Całość połączyliśmy w jednolitą masę. Dodatkowo użyliśmy pokrojonego guanciale, ale nada się też pancetta, czy po prostu wędzony boczek.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni Celsjusza. Dzielimy ciasto na 6-7 części i naoliwionymi rękami na pergaminie rozłożonym na blaszce do pieczenia formujemy z nich wydłużone łódeczki z uniesionymi brzegami.
  6. Do środka nakładamy masę z serów, a na wierz po kilka kawałków guanciale – my zrobiliśmy część placów z samym serem, a część z dodatkiem wędliny.
  7. Gdy piernik będzie już rozgrzany, wkładamy do niego blaszkę z peinirli. Placki powinny być gotowe po około 20 minutach. Oczywiście jest to zależne od piekarnika, powinny z wierzchu delikatnie się zarumienić.