Ośmiornica, krewetki z zielenią i ryżem
To prosty, grecki przepis, którzy przygotowuje się z tego, co akurat zakupi się na targu. Ale nie martwcie się, można go odtworzyć również w Polsce.
Do przepisu warto użyć świeżych owoców morza, ale mrożone też będą rozwiązaniem. Mogą to być kalmary, ośmiornica, krewetki – jeden ich rodzaj albo miks. Jeśli chodzi o zieleninę, to Grecy używają liści różnych dzikich też roślin nazywanych hortą. W Polsce możemy je zastąpić na przykład szpinakiem, rukolą, endywią, cykorią.
Przygotowanie dania:
- Jeśli kupiliśmy mrożone owoce morza, oczywiście najpierw trzeba je odmrozić. Macki ośmiornicy i kalmary kroimy na 3-4 cm kawałki, krewetki zostawiamy w całości.
- Na patelnię lub do garnka wlewamy 100 ml wody, gdy się zagotuje, dodajemy zielenię. Wszystko dusimy do miękkości ok. 4-5 minut, następnie odcedzamy je i odkładamy na bok.
- Na patelnię wlewamy oliwę i na niewielkim ogniu smażymy cebulę aż stanie się szklista.
- Wrzucamy owoce morza i zwiększamy ogień. Powinny one puścić wodę, a gdy ta odparuje, dolewamy 100 ml białego wina. Po kilku minutach, gdy alkohol już odparuje, wsypujemy ryż, wlewamy 300 ml wody, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz przykrywamy patelnię.
- Dusimy danie przez 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. Na ostatnie kilka minut możemy odsłonić patelnię, żeby odparowało nieco wody (ale danie powinno być lekko płynne).
- Na koniec wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny, dodajemy posiekany koperek, mieszamy całość i pozwalamy daniu gotować się jeszcze przez minutę. Jeśli trzeba, dodajemy więcej soli lub pieprzu.