Orecchiette alla Crudaiola
Prosta i pyszna pasta z Apulii. Crudaiola znaczy "na surowo" i taki jest właśnie ten sos do makaronu. Znakomity będzie w sezonie, gdy są świeże, słodkie pomidory. Poza nim skorzystajcie z tych koktajlowych - dają więcej smaku.
Gotujemy orechiette. W blenderze miksujemy listki bazylii, z orzeszkami piniowymi, małym ząbkiem czosnku i kilku chlustami oliwy z oliwek extra vergine. Mieszamy posiekane świeże pomidory i stratą twardą owczą ricottą z uzyskanym pesto. Poza sezonem użyjmy pomidorków koktajlowych – będą słodsze i dużo lepiej zastąpią te wodniste szklarniowo-zimowe. Różnokolorowe nadadzą daniu fajnego wyglądu. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą jeśli potrzeba. Dodajemy makron, mieszamy. Posypujemy jeszcze startym serem i świeżymi listkami bazylii.