Makaron z kalabryjskim sosem cebulowo-pomidorowym

Udostępnij ten post

Obłędne połączenie słodyczy i ostrości w prostym przepisie inspirowanym kuchnią kalabryjską

To przepis inspirowany potrawą fileja con cipolle di Tropea z książki „Pasta grannies” autorstwa Vicky Bennison. Wprowadziłem jednak do niego kilka zmian.

Po pierwsze już dawno skończył się nam mały zapas pysznych czerwonych cebul z Tropei, które faktycznie przywieźliśmy z wakacyjnej podróży do Kalabrii. Są one wielkości sporych jabłek i mają delikatny, słodkawy smak. Zamiast nich kupiłem więc po prostu czerwoną cebulę dostępną w warzywniaku. Nie mieliśmy też w domu makaronu fileja, więc postawiłem na penne (lepiej sprawdzą się makarony typu penne, farfalle czy fusilli, niż spaghetti czy tagliatelle). Wreszcie, oryginalny przepis był wegeteriański, ale miałem w lodówce końcówkę świetnej, kremowej niemalże jak masło, piekielnie ostrej kalabryjskiej kiełbasy 'nduja, więc dodałem łyżeczkę do sosu.

Efekt jest niesamowity, bo bazując na dosłownie kilku składnikach – otrzymujemy niezwykle aromatyczne danie, w którym miesza się słodycz cebuli i ostrość kalabryjskich papryczek.

  1. Zacznijcie od posiekania 3-4 cebuli na dość cienkie piórka albo półksiężyce.
  2. W szerokim garnku podgrzejcie oliwę i dodajcie cebulę. Ja na tym etapie dodałem też 'nduję, ale jeśli jej nie macie, wystarczy suszona papryczka chili (ilość dobierzcie do swojego poziomu tolerancji ostrości) oraz sól.
  3. Smażcie cebulę powoli na małym ogniu i uważajcie aby się nie przypaliła. Chodzi nam raczej o jej delikatne duszenie, a nie ostre smażenie.
  4. Gdy zobaczycie, że cebula zaczyna tracić czerwonawy kolor i jest już dość miękka, dodajcie ok. 250 ml passaty.
  5. Kontynuujcie duszenie cebuli jeszcze przez ok. 30 minut. Gdyby się okazało, że w garnku brakuje płynu, dolejcie odrobinę wody. Cały czas pilnujcie, aby cebula nie zaczęła się przypalać.
  6. W połowie duszenia cebuli w drugim garnku wstawcie osoloną wodę na makaron i gdy zacznie się gotować wrzucie sam makaron do wody.
  7. Gdy makron będzie już al dente, przełóżcie go do garnka z sosem, wymieszajcie całość i pozwólcie jeszcze przez minutę nasiąknąć sosem. Można na tym etapie dodać też kilka listków bazylii.
  8. Wyłóżcie makaron na talerze i posypcie obficie włoskim, twardym serem. Skoro to przepis z Kalabrii, to bardziej lokalnym wyborem będzie pecorino, a nie parmezan.