Kurczak z ziemniakami w cytrynowym sosie
Do tego dania najlepiej będą się nadawały podudzia albo udka z kurczaka. Warto postawić na ekologicznego kurczaka, z chowu bez antybiotyków.
Przygotowanie dania:
- Kawałki kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
- W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka ok. 8-10 minut, aby nabrał z obu stron złocistego koloru. W międzyczasie kroimy ziemniaki w kostkę, a marchewkę w plasterki, obieramy też ząbki czosnku.
- Przekładamy na chwilę kurczaka na talerz, a do garnka wrzucamy warzywa, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i smażymy 2-3 minuty. Wlewamy sok wyciśnięty z całej cytryny oraz 100 ml białego wina. Pozwalamy, aby alkohol odparował, następnie dodajemy z powrotem kurczaka i zalewamy całość wodą, by zakryć warzywa.
- Przykrywamy garnek i na niewielkim ogniu dusimy całość przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut możemy odstawić pokrywkę, aby trochę płynu odparowało.
- Można podać danie z duszonym szpinakiem, albo zblanszowanymi brokułami.