Kurczak w koniakowym sosie

Udostępnij ten post

Francuska klasyka w mojej wersji. Ciężko dostępne smardze zamieniam tutaj na kurki.

Klasyczny francuski przepis zawiera smardze. Ja zaproponuję bardziej dostępną wersję z dodatkiem kurek. Piersi kurczaka (najlepiej wiejskiego ze skórą) doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle po około 5 minut z każdej z strony, podlewany koniakiem (lub dobrej jakości brandy) i podpalamy. Gdy alkohol się wypali dolewamy śmietanką i gotujemy chwilkę. Wyciągamy kurczaka na ogrzany talerz, przykrywamy drugim. Na patelni redukujemy sos. Dodajemy przesmażone kurki (lub pieczarki czy inne grzyby). Pory myjemy i obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy (tylko białe części) na 3-5 cm walce i gotujemy około 8 minut. Potem delikatnie podgrzewamy na maśle z ugotowanymi ziemniakami i marchewkami. Komponujemy danie.