Dorsz marynowany w musztardzie
Tym razem nie marynujemy łososia tylko dorsza. Dodatek musztardy robi w tym przypadku również różnicę! Spróbujcie tej wersji surowej marynowanej ryby.
Mieszamy dokładnie sól z cukrem. Dorsza pozbawiamy ewentualnych ości i smarujemy musztardą z obu stron oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Na dno ceramicznego/emaliowanego naczynia wysypujemy połowę soli z cukrem. Rozsypujemy połowę posiekanego koperku i układamy na tym filet z dorsza. Przykrywamy rybę koperkiem i resztą soli z cukrem. Zagarniamy tak żeby ryba była przykryta również z boków. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 dni.
Po tym czasie oczyszczamy dorsza z nadmiaru przypraw. Możemy nawet włożyć go delikatnie pod bieżącą wodę. Osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Ryba powinna być przezroczysta. Możemy podać z sałatą i tostem lub też młodymi ziemniakami.
Sprawdźcie też klasyczny przepis na marynowanego łososia – Gravadlax.