Chłodnik ogórkowo-pomidorowy

Udostępnij ten post

To absolutny letni hit! Gdy przygotowałem (z przepisu Antoni Carluccio) tę zupę po raz pierwszy od razu zakochałem się w niej! To kwintesencja końca polskiego lata, kiedy to pomidory są najlepsze. Quick&Easy w czystej postaci!

Wkładamy obrane, pokrojone w kawałki i doprawione solą i pieprzem ogórki, razem z koperkiem do malaksera i miksujemy do otrzymania wodnistej, czystej konsystencji. Dodajemy śmietanę i miksujemy znowu. Możemy też cały proces zrobić w garnku przy użyciu nakładki blendującej. Odkładamy pojemnik do lodówki. Następnie postępujemy identycznie z pomidorami, bazylią, oliwą, cebulą. Miksujemy z solą i pieprzem na gładką masę. Odkładamy do lodówki.

Aby ładnie podać. Najpierw wlewamy na talerz do zupy mus ogórkowy a następnie delikatnie wlewamy zupę pomidorową na środek. Doprawiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i listkami bazylii.