Comber jagnięcy z sosie z zielonego pieprzu

Udostępnij ten post

Tu mamy moją ulubioną jagnięcinę w postaci luzowanej górki. Do tego dodajemy dowolne sezonowe warzywa i pieprzowy sos - jesteśmy w domu!

Najpierw przygotowujemy warzywa. Słuchajcie – działajcie zgodnie  z porą roku i sumieniem. Tu mamy podsmażane papryki ramiro, cebule dymki i cuknie. A także gotowane i wrzucone potem na patelnie ziemniaki i brokółki. W zimie pewnie lepiej skorzystać z marchewek, salsefii, pora i może pieczonego selera.

Działamy symultanicznie.

Warzywa podsmażamy a ziemniaki gotujemy i też obsmażamy delikatnie

Wycinamy comber z żeberek, chyba że uda nam się kupić już luzowany. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ze wszystkich stron aby był pięknie rumiany na zewnątrz a zarazem różowy w środku. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do odpoczęcia na 5 minut..

Sos:

Szalotki podsmażamy na maśle. Wolno kilka minut żeby ich nie zrumienić. Dolewamy brandy i podpalamy. Jak zgaśnie dodajemy białe wino, bulion i zielony pieprz. Trochę dociskamy ziarnka żeby wydobyć smak. Następnie śmietankę i soki które wydzieliły się z mięsa podczas odpoczynku. Redukujemy i doprawiamy.

Jagnięcinę kroimy w poprzek. Podajemy na sosie z warzywami.