Pasta z wędzonego śledzia
To rybna pasta z górnej półki wykorzystująca dobrej jakości, ale jednak tanie składniki. To świetna okazja żeby okiełznać wędzonego śledzia i zrobić z niego coś więcej niż się wydaje że zasługuje!
Wędzonego śledzia obieramy ze skóry i wyciągamy ości. Mięso kruszymy w palcach na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajmy drobno posiekane – dymkę (lub młodą cebulę), koper włoski i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, śmietanę, tarty świeży chrzan, sok z cytryny, sól i biały pieprz. Znowu dokładnie mieszamy, tym razem dokładnie rozdrabniając rybę widelcem. Próbujemy i doprawiamy do smaku (chrzanem, solą, pieprzem).
Podajemy na chrupkim pieczywie lub grzance z chleba na zakwasie. Sprawdzi się też jako dodatek do pieczonych ziemniaków (zamiast twarożku).



