BLT Sandwich

Klasyczna anglosaska kanapka. Najlepiej smakuje z dobrej jakości chlebem na zakwasie. 15 minut i mamy pyszny lunch!
Grube kromki chleba na zakwasie grillujemy, smażymy lub podpiekamy aby były chrupkie i nie rozmiękały pod naporem sosu. Następnie robimy to samo z wędzonym surowym boczkiem – grube plastry. Pomidory kroimy w plasterki. W sezonie skorzystajcie z różnych gatunków, aby urozmaicić smak kanapki.
Przygotowujemy sos łącząc majonez z musztardą miodową i niewielkim dodatkiem musztardy dijon aby zaostrzyć smak. Dokładnie mieszamy. Proporcje traktujcie dowolnie – eksperymentujcie. Ważne tylko żeby majonez nie był kwaskowy – jak Kielecki, tylko bardziej słodki.
Kromki smarujemy sosem. Układamy na dnie sałatę, potem boczek a na wierzchu pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy drugą kromką posmarowaną sosem.





