Katalonia od U Mes U w White Stone No 5

Życie nie znosi próżni. Płakaliśmy trochę po zamkniętym po 20 latach winnym sklepie „Winecorner” na ul. Biały Kamień 5 i nie zdążając otrzeć pierwszą łzę musieliśmy przecierać okulary! W jego miejsce powstał błyskawicznie nowy punkt – Wine Stone No 5. Beata z Przemkiem już od dawna importują wino, jednak teraz postanowili w sprawdzonej miejscówce zaoferować detalicznie swoje portfolio. Miałem przyjemność wziąć udział w prezentacji katalońskiego producenta U Mes U, którego wina są w stałej ofercie White Stone.

U Mes U – organiczny producent z Penedes
Winnicą U Mes U zarządza trzecie pokolenie, ale wszystko zaczęło w latach 50tych XX wieku od małej, przydomowej produkcji. Pierwsze komercyjne wino powstało dopiero w 1973 roku, a od lat 90tych firma wdraża winiarstwo organiczne. W 2000 roku kreują markę Cavy „1+1=3” – która była obecna na polskim rynku i miała nasze dobre recenzje. Od 2017 roku wszystkie wina spokojne i cavy produkowane w U Mes U są w 100% organiczne.

Zdegustowane wina
Cygnus Albireo Cava Brut D.O. N.V., U Mes U (White Stone No 5, 91 PLN)
Klasyczny blend 35% xarel-lo, 35% parellada i 30% macabeo. Wino dojrzewało na osadzie 15 miesięcy. Mamy 8,5 g cukru resztkowego.


Jaśniutkie, platynowe z dużą ilością bardzo szybkich mikrobąbelków. Nos jest mocno jabłkowy, z dodatkiem białej gruszki – przyjemny, prosty, świeży. W ustach mamy średnią kwasowość z wyczuwalną słodyczą (8-9 g cukru resztkowego). Wino jest kremowe, miękkie, z łagodnym musem. W smaku znajdziemy dojrzałe jabłka, ananasa i trochę nut chlebowo-drożdżowych. Średni (+) finisz. Bardzo łatwe, egalitarne, smaczne. 88/100
Cygnus Sador Cava Brut Nature Reserva D.O. N.V., U Mes U (White Stone No 5, 95 PLN)
Tu już mamy kupaż z przewagą xarel-lo (55%), z 30% dodatkiem macabeu i 15% parellady. Grona zbierane są z działek położonych 350 m.n.p.m. Wino dojrzewa na osadzie 30 miesięcy.


Jasny kolor. Wąskie stróżki bąbelków tworzą leciutką piankę. Zapach jest bardzo cytrusowy, z wyraźnym autolitycznym profilem (brioszka, skórka od chleba). Są też aromaty, zielonego, chrupkiego jabłka. Wysoka, przestrzenna kwasowość atakuje od razu. Wino jest bardzo świeże, linearne, cytrusowe. Białe i różowe grejpfruty dominują, a do tego skórka ze wszystkich możliwych cytrusów. Długa końcówka. Świetne! 91/100
Rara Avis Ardea Pinot Noir Cava Brut D.O. N.V., U Mes U (White Stone No 5, 123 PLN)
Wino dojrzewa 15 miesięcy na osadzie i ma 9 g. cukru resztkowego.


Jaśniutki różowy, pastelowy kolor. Zapach jest bardzo wytrawny, trochę „sztywny”, ale świeży. Wybija się niedojrzała poziomka i malina wraz z całkiem mocnym drożdżowym aromatem. Kwasowość jest średniego (+) rozmiaru, ale nie przykrywa trochę „wystającego” landrynkowego cukru resztkowego, który zaburza odbiór wina. Choć ogólnie wino jest truskawkowe i całkiem radosne. Do tego średnia końcówka. Brakuje trochę równowagi, a musowanie jest moim zdaniem zbyt agresywne. 88/100
Rara Avis Larus Cava Brut Nature Reserva D.O. N.V., U Mes U (White Stone No 5, 135 PLN)
Blend po ½ pinot noir i xarel-lo. Grona zbierane są z działek położnych na 400 m.n.p.m. Wino dojrzewa na osadzie przez 30 miesięcy.


Cytrynowe, bardzo ładne, z małymi bąbelkami. W nosie czujemy dużo jabłek, cytryny i skórki z przypieczonego chleba. Jest też dym i lekka drożdżowość. Generalnie jednak zapach jest oszczędny. W ustach mamy wysoką kwasowość i świetny, mineralny kręgosłup. Wino jest strukturalne – kamienisto/skaliste. Są też nuty zielonych jabłek. Długi, lekko chlebowy finisz z ziołowym akcentem. Linearne z bardzo dobrym balansem, poważne wino – gastronomiczna rzecz. 92/100
Anais Muscat/Macabeu Penedes D.O. 2024, U Mes U (White Stone No 5, 77 PLN)
Szczepy w kupażu rozłożone są dokładnie po połowie.


Jaśniutkie, bardzo ładne. Zapach jest całkiem aromatyczny, winogronowo-jabłkowy, podszyty gałką muszkatołową, ziołami i białym pieprzem. Usta lekko wodniste ze średnią kwasowością. Aromatyczne, z podobnym zestawem co w nosie – winogrona przewodzą. Mocne, jednowymiarowe, ale smaczne. 87/100
Anais Xarel-lo Penedes D.O. 2024, U Mes U (White Stone No 5, 77 PLN)
Wino fermentuje i dojrzewa w stali na osadzie 3 miesiące z regularnym battonage.


Bardzo jasny kolor. Nos jest trochę mało wyraźny, lekko „zakurzony”. Pojawia się owoc – zielone jabłko i gruszka, a także aromaty siana, łąki, kwiatów polnych i ziół. W ustach średnia, ale wystarczająca kwasowość balansująca średnie ciało i lekko woskową strukturę. Czujemy dojrzałe jabłka, delikatnego ananasa, siano. Wino jest wytrawne i raczej neutralne z średnią (+) końcówką. Niesamowicie „pijalne”. 89/100
Xie del Mel Macabeu Brisat 2023, Les Llambardes (White Stone No 5, 119 PLN)
Tu mamy niskointerwencyjne, pomarańczowe wino z bocznego projektu U Mes U. NIestetety nie posiadam żadmnych informacji co do długosci maceracji i innych ważnych detali. Skupmy sie więc na smaku!


Kolor naturalnego soku jabłkowego. W zapachu czujemy aromat skórek z obitego jabłka, mirabelkę, pigwę i lekką przyprawowość. Jest też taka bardzo przyjemna nuta bardzo dojrzałej moreli. Na podniebieniu odczuwamy średnią kwasowość i lekką, jakościową taninę. Z owocu jest brzoskwinia i pomarańcza. Średniej długości, końcówka z morelowym podkręceniem i migdałowym akcentem. Komercyjne, ale bardzo fajne. Potoczyste. 89/100
Caleus Blanc de Noirs Cava Brut Nature Reserva D.O. 2016, U Mes U (White Stone No 5, 299 PLN)
100% pinot noir ręcznie zbieranego z działek położonych 390 m.n.p.m. Wino dojrzewa na osadzie 60 miesięcy.


Jasno cytrynowe z gęstą pianką. Nos jest bogaty, wytrawny, głęboki i mocny, bardzo autolityczny z wybijającymi się aromatami skórki od chleba, drożdży, brioszki i ciasta na pizze po jednodniowym leżakowaniu. Są też dojrzale i zbite jabłka, skórka jabłkowa i dym z ogniska. Kwasowość jest na średnim (+) poziomie a mus super elegancki i świetny. Mamy mocną strukturę z lekko dymnymi i wędzonymi smakami. Z owocu czujemy jabłka i lekki grejpfrut. Chlebowo-jabłkowo-bułczana długa końcówka. Bardzo poważne. Udźwignie nawet mięsne dania. 94/100
U mes U pokazało bardzo solidne wina. Największe wrażenie zrobiły na mnie Cavy bez dodatku cukru –poważne, strukturalne, gastronomiczne. Jednak nawet podstawowy musiak tego producenta będzie cieszył nas w nadchodzące lato. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze i będziemy mogli radośnie otwierać właśnie takie jakościowe bąbelki!
Do następnego!
W.