Sycylijski makaron z paprykami i pomidorami

Udostępnij ten post

Sycylijski makaron pełen słodkich dojrzałych papryk i pomidorów inspirowany przepisami Gennaro Contaldo. Do tego dobrej jakości pecorino, świeża bazylia i mamy lato w pełni!

Rozgrzewamy piekarnik do 180-200 C. Smarujemy żółte papryki oliwą z oliwek wkładamy na blachę do pieczenia lub innego naczynia żaroodpornego. Pieczemy papryki około 30-40 minut przekręcając je kilkukrotnie aby się równo upiekły i skórka zrumieniła i dobrze odchodziła. Gdy już będą gotowe wkładamy je do plastikowych woreczków i trzymamy kilka chwil. Następnie je wyciągamy i obieramy ze skórki a także pozbawiamy pestek i ogonka. Kroimy w paski.

W międzyczasie parzymy i obieramy pomidory. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na średnim ogniu czosnek i chili. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Smażymy jeszcze kilka minut. Papryka musi zmięknąć a czosnek się nie może się przypalić. Dodajemy upieczoną żółtą paprykę i pomidory. Podnosimy na minutę ogień. Później go zmniejszamy i redukujemy z 10 minut sos aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie gotujemy makaron al’dente. Dodajemy pastę do sosu na patelnię i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy wiórkami pecorino oraz świeżymi listkami bazylii.