A może Cava do małż brzytew?

Udostępnij ten post

Już od długiego czasu zbierałem się aby przygotować danie z brzytew, czyli małży schowanych w podłużnych muszelkach o ostrych brzegach. I stało się, gdy w Barcelonie na bazarze La Boqueria za całe 8 EUR kupiliśmy pęczek tych skorupiaków i zrobiliśmy pyszne danie – małże brzytwy z szynką Serrano i cavą. Po królewsku!

Inspiracje przyszła od znanego szefa Jose Pizarro.  W tym przepisie małże gotujemy chwilę na parze i wycinamy białe mięso z muszli. Smażymy je potem chwilkę z szynką Serrano i podajemy polewając sosem zrobionym z dymki, natki, szczypiorku oraz kilku łyżek Cavy.

Po dokładny przepis jak zwykle zapraszam do zajrzenia pod link – małże brzytwy z szynką Serrano i Cavą

To samo wino wykorzystałem do przygotowania sosu i do podania do dania. Kupiłem Cavę od producenta, który jest bardzo solidny i nigdy jeszcze nie przytrafiła mi się niemiła niespodzianka. To Juve&Camps – firma założona w 1796 roku, posiadająca dziś 271 ha w Katalonii (głównie w Penedes Superior). Wina dojrzewają na osadzie (nawet do 9 lat) w piwnicach w Sant Sadurni d’Anoia. To 6-poziomowe tunele wydrążone w 1921 roku ze stałą temperaturą 12-18 stopni Celsjusza, w zależności od pory roku i głębokości. Od 2015 winnica jest organiczna, a wszystkie grona zbierane są ręcznie.   

Essential Xarel-Lo Cava Reserva Brut 2018, Juve&Camps (cena w Hiszpanii – 14 EUR)

To 100% xarel-lo z organicznych winnic leżących na wapienno-kredowych glebach. Grona są ręcznie zbierane. Wino dojrzewa na osadzie 24 miesiące. Xarel-lo jest zwykle blendem w Cavie z macabeu i parralleda, ale samo w sobie daje tym wino moc i strukturę.

Jasno złoty, bardzo ładny kolor z rzadkimi stróżkami szybkich bąbelków. Zapach jest super elegancki, wytrawny, świetny. Mamy jabłka, niedojrzałe gruszki, brzoskwinie. Pojawia się też leciutka rybno-kawiorowa nuta, z akcentem bułki kajzerki. W ustach czujemy średnią (+) kwasowość i świetną kremowość. Bardzo dobra jakość musu, bąbelki są łagodne i zwarte. Wino jest świeże z delikatną gruszkowo-jabłkową nutą, zaokrąglającym ciało małym cukrem resztkowym i długą końcówką. Pojawiają się też smaki tostowe. Bardzo dobre. 91/100

Świetny pairing – absolutnie mi się podobało. Jednak nie jest to zasługa xarel-lo, ale świetnie zrobionemu winu. Więc większość musujących win wytrawnych robionych metodą szampańską dobrej jakości będzie znakomitym dodatkiem do naszych brzytew!

Do następnego!

W.