Kurki – suplement

Dzi艣 suplement do odcinka kurkowego – pappardelle z kurkami . Niby standard, ale z lekkim „twistem” 馃檪 jako dodatku u偶yli艣my bowiem s艂odkiego wina. By艂o warto! Wcze艣niej, gdy korzystali艣my z wytrawnego bia艂ego wina, nawet po dodaniu 艣mietanki czasem nie wszystko nam pasowa艂o. Po ostatnich do艣wiadczeniach z diabelskimi kurkami, gdzie dodawali艣my wino wzmacniane, postanowili艣my u偶y膰 lekkiego, naturalnie s艂odkiego bia艂ego do przygotowania sosu do makaronu. Przy okazji ma艂ych zakup贸w w osiedlowym Fresh Market (呕abka) w oczy rzuci艂o nam si臋 Sendero de Chile Moscato 2013, Concha y Toro . Sendero to jedna z ni偶szych linii tego chilijskiego producenta. Wcze艣niej chyba bywa艂a w Biedronce, a teraz jest w ofercie Fresh/呕abka (dystrybuuj膮 jeszcze Carmenere). Cena ka偶dego to 19,99 PLN. Przed dodaniem do sosu oczywi艣cie obowi膮zkowo zdegustowali艣my 馃檪 Byli艣my naprawd臋 zdziwieni. Co prawda Concha y Toro to z jednej strony wielki producent, ale z drugiej ju偶 chyba tak „techniczny”, 偶e rzeczywi艣cie trudno jest mu cokolwiek strasznie zepsu膰. No i w艂a艣nie tu by艂a mi艂a niespodzianka na plus. Kolor leciutko cytrynowy – czysty. Nos owocowo (liczi, brzoskwinie, ananas) – kwiatowy. Przyjemny. Usta lekkie i rze艣kie (pojawia si臋 kwasowo艣膰!) z dodatkiem aromat贸w miodu lipowego. Alkohol w st臋偶eniu tylko 9.5%. Dobre, sch艂odzone na lato dla os贸b preferuj膮cych co艣 艂atwo pijalnego i niekoniecznie mocnego. 84/100 Czy b臋dziemy to wino kupowa膰 cz臋sto i pi膰 na balkonie w niedzielny upalny dzie艅 – nie, bo zdecydowanie wolimy wina wytrawne. Ale ju偶 do deser贸w, czy na wi臋ksz膮 imprez臋, gdzie spotykaj膮 si臋 r贸偶ne gusta – mo偶na i obciachu nie b臋dzie.
Pappardelle z kurkami przygotowujemy rozpoczynaj膮c od podsma偶enia posiekanej, s艂odkiej, bia艂ej cebuli na ma艣le. Kontrolujemy temperatur臋 – nie rumienimy, tylko szklimy. Dodajemy umyte i pokrojone kurki (te ma艂e w ca艂o艣ci, wi臋ksze pokrojone na po艂贸wki lub 膰wiartki) i sma偶ymy jeszcze przez oko艂o 5-7 minut, a偶 b臋d膮 mi臋kkie, dodaj膮c troch臋 mas艂a, je艣li b臋dzie trzeba. Doprawiamy sol膮 i pieprzem, zalewamy winem. Redukujemy kilka minut i dodajemy kwa艣nej 艣mietany – 艣wietnie sprawdzi si臋 18tka Pi膮tnicy. W mi臋dzy czasie gotujemy makaron al’dente, odcedzamy i przek艂adamy na patelni臋. Mieszamy i podajemy. Mo偶emy doda膰 kilka listk贸w 艣wie偶ego tymianku. Naturalnie s艂odkie, lekkie wino daje wi臋cej g艂臋bi smaku temu daniu. Nie stosujmy w takim przypadku krem贸wki, bo ju偶 wtedy za du偶o tej s艂odyczy si臋 skumuluje 馃檪
Sendero de Chile Moscato 2013, Concha y Toro nie pr贸bowali艣my do pappardelle z kurkami – wystarczy艂o nam jako dodatek do sosu. Do makaronu wypili艣my ch艂odn膮 wod臋 mineraln膮 馃檪
Do nast臋pnego!
A&W