Walentynki 2014: Drink the Pink

Udost臋pnij ten post

Lata lec膮 a Walentynki zawsze 14go lutego 馃檪 W tym roku dodatkowo wypadaj膮 w pi膮tek, co daje wi臋ksze mo偶liwo艣ci imprezowo-kulinarne. W ubieg艂ych latach proponowali艣my ryby, desery, lekkie drinki, wina musuj膮ce. W tym roku has艂em walentynkowym w Winniczku jest: „Drink the Pink”. To chyba jeden z nielicznych dni, kiedy nadmiar r贸偶owego wina nie powinien zaszkodzi膰 馃檪 Bo i kolor wpasowuje si臋 do „plastykowej” estetyki tego 艣wi臋ta, a uniwersalno艣膰 kulinarna win r贸偶owych sprzyja decyzji o ich zakupie (potem dopiero zastanawianiu si臋, co zjemy).

Na pocz膮tek zaproponujemy ju偶 sprawdzon膮 przez nas wielokrotnie Cav臋 – Noche y Dia Cava Brut Rose N.V., Bodegas La Esperanza . To 艣wietne musuj膮ce r贸偶owe wino w bardzo rozs膮dnej cenie 38 PLN dost臋pne w Winkolekcji . Nos niezbyt mocny – poziomkowy. Przyjemnie wytrawny. To Cava o niez艂ej, od艣wie偶aj膮cej kwasowo艣ci. Mocno wytrawna z przoduj膮cymi nutami niezbyt dojrza艂ych truskawek i malin. Ko艅c贸wka troch臋 wodnista, ale od艣wie偶aj膮ca i oczyszczaj膮ca kubki smakowe. 87/100 Do Cavy proponujemy pro艣ciutkie, ale jak偶e efektowne grzanki z kozim twarogiem i truskawkami . W okresie przed walentynkowym w ka偶dym sklepie pojawiaj膮 si臋 200-250 g opakowania hiszpa艅skich truskawek (po 3-5 PLN). S膮 one wodniste i intensywniej pachn膮 ni偶 smakuj膮, jednak w okresie zimowym szczeg贸lnie, gdy chcemy zrobi膰 wra偶enie, mo偶na sobie pozwoli膰 na ekstrawagancj臋 niesezonowego produktu. Ciabat臋 lub innego rodzaju bu艂k臋 o twardszej sk贸rce kroimy we w miar臋 cienkie kromki i wstawiamy do piekarnika na 160掳C z termobiegiem, a偶 si臋 zarumieni膮, ale nie b臋d膮 bardzo twarde. Smarujemy je kozim bia艂ym serem (wybierzcie ten bardziej zbity, raczej sprzedawany w roladkach ni偶 piramidkach). Truskawki myjemy, odcinamy zielone ko艅c贸wki i kroimy wzd艂u偶 na plasterki o grubo艣ci 2mm. Uk艂adamy truskawki na grzankach i polewamy s艂odkim, starzonym octem balsamicznym (dobrze sprawdzi si臋 te偶 glassa). Cava wypada w tym pod艂膮czeniu naprawd臋 艣wietnie. Twar贸g daje grzankom troch臋 kwasowo艣ci, truskawki lekko艣ci i 艣wie偶o艣ci co znakomicie gra dosy膰 wytrawnym winem. Glassa dodaje akcent s艂odyczy, kt贸ry spina wszystkie smaki. To takie 100% dopasowanie.

Na drugie danie proponujemy naszego ulubionego dorsza, ale 偶eby dopasowa膰 si臋 do walentynkowego, r贸偶owego pomys艂u – przygotujemy go w wariancie curry. Najd艂u偶ej trwaj膮cym elementem przygotowania dania jest usma偶enie du偶ej cebuli (lub 2 mniejszych), posiekanej w pi贸rka na 2 艂y偶kach oleju ro艣linnego na patelni przez oko艂o 30 minut na dosy膰 wolnym ogniu, a偶 b臋dzie bardzo mi臋kka i s艂odka. Plusem jest to, 偶e mo偶emy to zrobi膰 dnia poprzedniego, a cebul臋 przechowa膰 w lod贸wce. Nie b臋dzie to to samo, ale jest to skuteczna metoda skr贸cenia sobie czasu w „ten dzie艅”. W czasie sma偶enia cebuli nacieramy filety z dorsza (najlepiej we藕my te najgrubsze i najbardziej mi臋siste) kurkum膮 (w sklepach z orientalnymi przyprawami mo偶emy spotka膰 si臋 te偶 z nazw膮 Turmeric) – nada pi臋kny 偶贸艂ty kolor – oraz sol膮. Nast臋pnie, gdy cebula jest ju偶 gotowa, dodajemy do niej przeci艣ni臋te przez prask臋 2 z膮bki czosnku, szczypt臋 pieprzu Cayenne (lub innej ostrej suszonej papryki), szczypt臋 mieszanki Garam Masala i cukru pudru. Sma偶ymy wszystko jeszcze 2-3 minuty. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy 艂y偶k臋 oleju ro艣linnego i sma偶ymy dorsza po 3 minuty z ka偶dej strony (wpierw na mocniejszym ogniu, aby si臋 zrumieni艂 a potem na troch臋 s艂abszym). Na patelni臋 z cebul膮 dodajemy opakowanie jogurtu greckiego, wy艂uskane nasionka kardamonu oraz kawa艂ek kory cynamonowca. Mieszamy sos i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, aby by艂 bardzo ciep艂y, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Wyjmujemy kawa艂ek cynamonu. Ryb臋 doprawiamy sol膮 i pieprzem i podajemy z sosem. Mo偶emy udekorowa膰 li艣膰mi kolendry. Do dorsza w kurkumie z jogurtem curry kupili艣my za 27 PLN w Almie proste r贸偶owe wino z Po艂udniowej Afryki Rose Western Cape 2013, Wagon Tree . Mimo, 偶e Wagon Tree to nie producent tylko nazwa „linii” – to w tym przypadku jednak zdecydowali艣my si臋 umie艣ci膰 t臋 nazw臋 po roczniku czyli tam gdzie w winniczkowej nomenklaturze jest miejsce na producenta. Nie mogli艣my znale藕膰, kto „pope艂ni艂” to wino wiemy tylko, 偶e produkowane jest na zam贸wienie Brytyjskiego importera i dystrybutora i potem sprzedawane dalej. Kolor pastelowy – ciep艂y, jasno-r贸偶owy. Troch臋 taki w prowansalskim stylu. Bardzo 艂adny. W nosie mocne, s艂odko-malinowe. Fajne, ale bez niuans贸w. Usta dosy膰 lekkie, ale generalnie za ma艂o si臋 dzieje. Troch臋 poziomki i mo偶e gdzie艣 w oddali niedojrza艂e truskawki. Zdecydowanie orze藕wiaj膮ce, proste i „do picia”. 83/100 Do dorsza w kurkumie z jogurtem curry robi si臋 g臋艣ciejsze i bardziej truskawkowe. Fajnie od艣wie偶a po lekko pikantnym sosie, kt贸rego kremowo艣膰 jednak nie zabija wina. Ten r贸偶 sprawdzi si臋 te偶 spokojnie do wypicia solo jak i do sa艂at czy innej ryby (np. z owocowymi dodatkami).

Dzi艣 walentynki bez deseru. Ostatnio by艂o ich w Winniczku du偶o, wi臋c zbieramy si艂y na nowe pomys艂y 馃檪

Do nast臋pnego!

A&W