Pasta fresca
Sposób przygotowania
Ugniatamy mąkę pszenną z jajami i solą. Generalną zasadą jest, że na 100 g mąki przypada jedno średnie jajko. Wyrabiamy przez kilka-kilkanaście minut aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie za mało wilgotne dodajcie łyżeczkę wody. Zróbcie kulkę, lekko spłaszczcie i owińcie folią spożywcza i włóżcie na około 30 minut do lodówki. Jeśli używacie maszyny do makaronu (jak np. Imperia) czy robota kuchennego rozwałkujcie do grubości największej szczeliny. Sukcesywnie przepuszczajcie makaron przez maszynę zmniejszając za każdym razem szczelinę. Generalnie przedostatni rozmiar powinien być optymalny. Jeśli nie macie takiej maszyny na korbkę to musicie razić sobie wałkiem – w tej sytuacji rozwałkowujemy ciasto do grubości karty do gry. W tej fazie ciasto sprawdzi się na ravioli czy lasagne. Jeśli poczekamy 5 minut, posypiemy mąką, zrolujemy i pokroimy w poprzek otrzymamy tagliatelle (lub inny typ w zależności od grubości). Gotujemy około 4 minuty.

