Gulasz z jelenia (Capriolo alla valdostana)

Sposób przygotowania
- Mięso umieść w misce. Dodaj wszystkie składniki marynaty. Odstaw na m.in. 24 godziny do lodówki (najlepiej zostawić mięso w marynacie na 3 dni). Co jakiś czas zamieszaj, aby marynata równo przykryła wszystkie składniki.
- Wyciągnij jelenia z marynaty. Kawałki mięsa osusz. Marynatę zachowaj (nie wylewaj!).
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Obsmaż mięso partiami. Uważaj, aby mięso nie puściło soku. Zdeglazuj całość grappą. Posyp mąką i gotuj przez dwie minuty.
- Do garnka z mięsem dodaj marynatę i pomidory. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 – 3 godziny (tak długo, aż będzie bardzo miękkie). Jeśli będzie za mało płynu, dodaj rosołu wołowego. Mieszaj od czasu do czasu.
- Kiedy jeleń będzie gotowy, wyjmij kawałki mięsa z garnka i przenieś je do ciepłego naczynia. Przecedź sos. Możesz przetrzeć część warzyw przez sito. Wlej wszystko do garnka (po jeleniu). Dodaj śmietanę. Gotuj sos na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodaj mięso do sos. Dopraw jeśli potrzeba.
- Jelenia podawaj z puree ziemniaczanym, polanego sosem.