Pieczony schab wieprzowy z sosem jabłkowym

Sposób przygotowania
Nożem nacinamy tłuszcz na schabie w „kratkę”, solimy mocno mięso, smarujemy olejem roślinnym i wkładamy do brytfanny. Pierwsze pół godziny pieczemy w wysokiej temperaturze 220ºC, aby zrumienić mięso a później zmniejszamy do 180ºC i pieczemy dalej około 1-1,5 godziny w zależności od wielkości kawałka. Nasz trzy kilogramowy potrzebował właśnie w sumie około godziny i trzydziestu minut w piekarniku. W tym czasie przygotowujemy sos jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka z dodatkiem startej skórki z cytryny oraz dwoma łyżeczkami cukru. Zalewamy kilkoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Wyciągamy schab z piekarnika i pozwalamy mu odpocząć kilka minut. Na dnie brytfanny utworzył się pyszny sos „spod pieczeni”, którym polejemy mięso na talerzach. Mięso oddzielamy od kręgosłupa i kroimy w plastry o szerokości około pół centymetra. Polewamy sosem i podajemy z dodatkiem sosu jabłkowego.