Tagliatelle z cielęciną i pomidorowym sosem

Udostępnij ten post

Klasyka z Piemontu. Lubię do tego dania podawać domowy makaron - fantastycznie pije nawet luźniejszy sos i jest fantastycznie aromatyczny.

Sposób przygotowania

  1. Na maśle z oliwą przesmażamy drobno posiekaną cebulę ze świeżym – również posiekanym rozmarynem – aż będzie złotawa. Dodajemy mieloną cielęcinę i drobniutko posiekane, oczyszczone drobiowe wątróbki. Smażymy tak długo, aż mięso będzie brązowe, dodając trochę bulionu w trakcie smażenia. Następnie dodajemy pomidory z puszki z sosem lub passatę, albo też rozcieńczony wodą koncentrat pomidorowy (ja tak lubię). Gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje. Powinno być widać jedynie mieloną cielęcinę, gdyż wątróbki powinny się rozpaść, zagęszczając sos.
  2. W międzyczasie gotujemy tagliatelle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Mieszamy na patelni tagliatelle z sosem i podajemy.

 

„Nonna Genia”, Beppe Lodi, Luciano De Giacomi, 2007