Wine and Soul – królowa i król Douro

Dziś wracamy znowu do Budbreaku, czyli corocznej wiosennej degustacji win Roberta Mielżyńskiego. Bohaterami odcinka będą etykiety producenta Wine&Soul z Douro. Butelki te zawsze robią na mnie bardzo duże wrażenie i nie inaczej było tym razem. Zarówno wina wytrawne jak i Porto nie pozwalają przejść obok siebie obojętnie.
Projekt Wine&Soul
W projekt bezpośrednio zamieszana jest enolożka Sandra Tavares da Silva, która jest również właścicielką Quinta de Chocapalha z okolic Lizbony. Wina te degustowaliśmy w poprzedniej relacji, którą znajdziecie pod linkiem – Budbreak 2025 – Quinta de Chocapalha.
W 2001 roku Sandra wraz ze swoim mężem, również enologiem, Jorge Serogio Borgesem otworzyli projekt Wine&Soul. Jorge jest już piątym pokoleniem rodziny winiarskiej z Douro, więc tematy dotyczący działek, dostępnych do kupna quintas czy też dostawców gron miał rozpracowane znakomicie. Szukali działek ze starymi krzewami, które ich zdaniem miały dać najlepsze grona na porto. Dziś w skład projektu wchodzą właśnie działki kupowane od 2001 roku jak Quinta da Manoella będąca w posiadaniu rodziny Borges. Wine&Soul prowadzi politykę zrównoważonego rolnictwa.
Zdegustowane wina wytrawne
Manoella Branco Douro DOC 2024, Wine and Soul (Mielżyński, 89 PLN)
Grona gouveio, viosinho oraz ribatego zbierane są z winnicy o północnej ekspozycji, położonej 600 m.n.p.m. Są kooefermentowane w stali i w cementowych jajach. Następnie wino dojrzewa w nich na osadzie przez 7 miesięcy.


Jaśniuteńki, platynowy kolor. Nos jest kredowy, drożdżowy, całkiem mocny z kwiatowo-jabłkowymi aromatami. Lekko redukcyjny. Kwasowość jest średnia, ciało średnie a tekstura lekko kredowa. Jest trochę białych kwiatów, mandarynki, brzoskwini i jabłka. Fajna, mocna struktura i całkiem długi finisz. Dobre. 90/100
Guru Douro DOC 2023, Wine and Soul (Mielżyński,189 PLN)
Mamy tu fieldblend z 71-letniej winnicy. Viosinho, ribatego, codega do larinho i gouveio są koofermentowane w beczkach z francuskiego dębu (8% nowych) i dojrzewają tam na osadzie przez 8 miesięcy z battonage.


Jasno cytrynowy kolor. Super błyszczący. Zapach jest mineralny, trochę „zielony”. Kwiaty polne, siano z jabłkowym dodatkiem. Pojawia się też mocny aromat wapienny i kredowy. W ustach mamy średnią (+) kwasowość. Wino jest eleganckie i bardzo zrównoważone. Czujemy żółte i czerwone dojrzałe jabłka, nuty łąki i siana. Linearna długa końcówka z mineralnym sznytem. Jest jeszcze jakieś lekkie migdałowe wykończenie. Klasa. 93/100
Manoella Rose Douro DOC 2023, Wine and soul (Mielżyński, 84 PLN)
To 100% tourigi nacional z tarasowych winnic w Cima Corgo położonych na 450 m.n.p.m. Wczesny zbiór i delikatne tłoczenie. Fermentacja w niskiej temperaturze w stali. Wino dojrzewało na osadzie 6 miesięcy.


Jasny, piękny różowy kolor. Nos jest bardzo poziomkowy z aromatami niedojrzałej truskawki, ale też z nutami drożdżowymi i kredowymi. Mocny i lekko kremowy. Od razu atakuje wspaniała, wysoka kwasowość, do tego mamy niezłe średnie ciało, dające wrażenie przyjemnej, matowej „gęstości” oraz wyraźny poziomkowo-truskawkowy owoc. Wytrawny, ale podbity dojrzałym owocem, długi finisz. Absolutnie świetne. 92/100
Manoella Tinto Douro DOC 2022, Wine and soul (Mielżyński, 89 PLN)
Belnd 60% touriga nacional, 25% touriga franca, 10% tinta roriz i 5% tinta franciska. Winnice są położone wysoko w Cima Corgo są i otoczone lasem, stąd panuje tam chłodniejszy mikroklimat. Winogrona są delikatnie deptane przez 12 godzin w betonowych lagares. Wino fermentuje w stali i dojrzewa w 10 letnich beczkach z francuskiego dębu przez 16 miesięcy.


Wino ma piękny jasno purpurowy kolor. Pachnie bardzo młodziutko i owocowo – trochę jak wyciśnięty sok śliwkowo-jeżynowy. Pojawiają się też aromaty dymne i tytoń. Dobry. W ustach wysoka kwasowość i świetnej jakości owoc – ciemne i czerwone śliwki. Mamy też nutę mlecznej czekolady. Tanina jest młoda ale drobna i świetnie wtopiona. Końcówka jest długa, z lekką nutą dojrzałej truskawki i czekoladą. Wszystko na miejscu i bardzo dobry potencjał. 91/100
Pintas Charakter Douro DOC 2022, Wine and soul (Mielżyński, 160 PLN)
Tu mamy fieldblend około 30 lokalnych szczepów winogron. Wino fermentuje w lagares przez 10 dni i w tym czasie ekstrakcja jest pobudzana przez deptanie gron stopami. Dojrzewanie zachodzi w barriques przez 18 miesięcy.


Purpurowy, efektowny, czyściutki kolor. W nosie mamy pięknie dojrzałe czerwone i ciemne śliwki z dodatkiem czereśni i przypraw (cynamon). Zapach jest niesamowicie soczysty. Na podniebieniu spotykamy elegancką średnią (+) kwasowość, super dojrzały owcoc i piękną taninę. Przebija się czereśnia, dojrzała ciemna śliwka, mleczna czekolada i trochę nut przyprawowych. Końcówka jest bardzo długa. Ma w sobie zaskakującą lekkość przy ogromnej intensywności i koncentracji. Imponujące. 93/100
Pintas Douro DOC 2022, Wine and soul (Mielżyński, 514 PLN)
To wino jest znowu filedblendem, kupażem aż 40 lokalnych szczepów. Grona zbierana są z 90teniej winnicy o południowych stokach. Winifikacja przebiega identycznie jak w przypadku Character a dojrzewa 22 miesiące w barriques – 15% nowych.


Purpurowy piękny, gęsty kolor. Czysty i błyszczący. Zapach jest bardzo skoncentrowany z dominacją super dojrzałego, ciemnego owocu – śliwek, jeżyn i czereśni. Jest soczysty, ale podbity przyprawami – cynamonem, goździkami i lekką czekoladą. Usta są totalnie ułożone ze średnią (+) kwasowością i czystym dojrzałym owocem. Śliwkowo-czereśniowa koncentracja. Absolutnie balsamiczne z dojrzałą, elegancką drobną taniną. Bardzo długa czekoladowo-cynamonowa końcówka. Fenomenalne. 95/100
Zdegustowane Porto

Manoella 10 years old Extra Dry White Porto, Wine and Soul (Mielżyński, 153 PLN)
To tak naprawdę pomarańczowe porto, macerowane na skórkach. Blend wytrawnych białych win dojrzewających około 10 lat w 630 litrowych starych beczkach. Wino ma 23 g cukru resztkowego na litr.


Lekko pomarańczowy kolor. Całkiem żwawy, ładny. W nosie mamy głownie suszone owoce. Jabłka, kandyzowane skórki z owoców cytrusowych oraz białą czekoladę. Usta są tak naprawdę półwytrawne i lekko pikantne, przyprawowe z nutką chili. Pigwa, jabłka podsuszane, morele wypełniają podniebienie. Długa końcówka, ziołowa i zaskakująca. Mega ciekawe i smaczne wino. 91/100
Manoella 10 years old White Porto, Wine and soul (Mielżyński, 153 PLN)
Również macerowane pomarańczowe porto. W tym przypadku zawartość cukru to 70 g na litr.


Ciemniejszy, miedziany, piękny kolor. Zapach jest bardzo mocny, znowu z dużą ilością suszonych owoców, kandyzowanych owoców, ale też jabłek, gruszek dojrzałych i suszonych śliwek. Na podniebieniu wino jest słodko-pikantne, co już jest mega intrygujące. Suszone morele i rodzynki posypane są cynamonem, goździkami i innymi przyprawami. Jest duszno, intensywnie i bardzo smacznie. Mega długi finisz. 93/100
Manoella Ruby Finest Resrve Porto, Wine and Soul (Mielżyński, 73 PLN)
Wino dojrzewało w dużych beczkach. Średni wiek wina to około 6 lat. Produkcja to 6000 butelek i moim zdaniem jest to jedno z najlepszych porto w kontekście jakości do ceny.


Rubinowy kolor, gęsty, elegancki. Nos jest bardzo intensywny i mocno śliwkowy z dusznym tytoniem i przyjemną cynamonowa przyprawowością. W ustach wysoka kwasowość i elegancka, dojrzała tanina. Jest też żwawy owoc – nie tylko pieczony czy z patelni – śliwkowo-czereśniowy. Do tego dochodzą też suszone śliwki. Może mogłoby być trochę dłuższe ale i tak daje sobie świetnie radę. Hit cenowy. 91/100
Pintas Vitage Porto 2021, Wine and Soul (Mielżyński, 443 PLN)
Grona zbierane były z 90 letniej winnicy i jest fieldblendem 40 lokalnych szczepów. W czasie fermentacji owoce zgniatane były stopami w kamiennych lagares. Wino dojrzewało w starych beczkach porto przez 19 miesięcy.


Bardzo gęsty, błyszczący purpurowo-fioletowy kolor. Bardzo elegancki, umiarkowany zapach. Wyczuwamy suszoną polską śliwkę, rodzynki, gorzką czekoladę, trochę rumu. Zapach jest przyjemnie wytrawny. Usta są również wytrawne, piękne z wysoką kwasowością. Jest kawa, śliwka suszona, czereśnia. Tanina super elegancka o znakomitej jakości, ale jednak mocna. Turbo długi, elegancki, kawowo-kakaowy finisz. Wspaniały potencjał. 95/100
Wina od Wine&Soul urzekają swoja elegancją, świeżością będąc jednocześnie, bardzo złożonymi i intensywnymi. W czerwieniach jakość taniny zachwyca, a wina nie są przeładowane i „gorące”. Porto w każdej etykiecie i z każdego poziomu cenowego prezentuje znakomitą jakość. Ja widać po ocenach (ani jednej ósemki z przodu) wina bardzo mi się podobały i z czystym sumieniem polecam tego producenta!
Do następnego!
W.