Penfolds – australijski gigant powrócił do Warszawy

Udostępnij ten post

To już kolejny raz kiedy mieliśmy, dzięki gościnności Piwnicy Wybornych Win, możliwość degustacji selekcji win z szerokiej gamy australijskiego potentata, firmy Penfolds. Nie będę się tu rozpisywał nad historią producenta (zrobił to pięknie Robert w poprzednim wpisie – Penfolds – australijska legenda). Warto jedynie telegraficznym skrócie powiedzieć że winiarnia przeszła drogę od 1844 roku kiedy to para migrantów, farmaceutów o nazwisku Penfolds zaczęła produkować wzmacniane wina w stylu Porto. 1948 rok przyniósł kamień milowy w rozwoju przedsiębiorstwa – zatrudniono jako winemakera Maxa Schuberta. Jego wina (między innymi legendarny Grange) zmieniły historię firmy. Dziś Penfolds jest własnością Treasury Wine Estates, która jest częścią grupy Fosters.

Znakiem rozpoznawczym producenta jest to że jego wina są kupażami zarówno multiregionalnymi jak i multiparcelowymi. Swoje wina, te z podstawowej, masowej, supermarketowej linii „Koonuga Hill”,  jak i z high endowe butelki (z Grange włącznie) są sygnowane „South Australia” lub Muktiregional (jeśli wykraczają poza południową część kraju). Swoją ekspansję firma prowadzi w Chinach, Kalifornii i Francji. Blenduje wina pomiędzy państwami (USA/Australia) nazywając je Wine of the World. Stara się robić to samo we Francji kupażując np. syrah z Rodanu i cabernet z Bordeaux, nazywając wina Vin de France. Klient ma rozpoznawać markę, a niekoniecznie zagłębiać się w konkretne pochodzenie wina.  

PWW zaprosiła mnie w cudowną podróż po produktach Penfoldsa podczas której mogłem zdegustować te same wina w dwu różnych rocznikach a także kilka ekstra butelek w tym legendarne BIN 707 i Grange.

Chardonnay Bin 311 Multiregional, Penfolds

Grona na to 100% chardonnay zbierane są w chłodnych winnicach Adelaide Hills, Tasmanii i Tumbarumba. Wino dojrzewa w barriques przez 8 miesięcy w większości w używanym dębie. W zależności od rocznika, nowego dębu jest między 15-30%.

Chardonnay Bin 311 2024

Jasno złoty kolor.  Zapach jest bardzo młody, dymny z dodatkiem dojrzałej brzoskwini, moreli i jakiegoś jabłka. Nuty beczkowe przeważają. Kwasowość jest wysoka, a owoc trochę ściśnięty – jabłko, brzoskwinia, trochę trawy. Wino jest bardzo młode, twarde z wanilią i słodkimi przyprawami w długiej końcówce. Jeszcze nie ułożone, ale z potencjałem! 92/100

Chardonnay Bin 311 2023

Nos jest świeższy trochę niż młodziaka. Beczka jest już ładnie zintegrowana. A do tego przebijają się aromaty cytryny i jabłka. Usta są eleganckie, burgundzkie ze znakomicie wtopioną beczą. Mamy też jabłka, nektarynki, ufo. Super długość i świeżość a do tego wanilia znakomicie dodaje złożoności temu wina. Klasa! 93/100

Bin 28 Shiraz South Australia, Penfolds

Tu mamy shiraza z ciepłego klimatu. Jest to multiregionalny blend, gdzie zawsze, niezależnie od rocznika, pojawią się grona z Barossa Valley. Akompaniują im również owoce z McLaren Vale, Padthaway, Clare Valley. Wino dojrzewa w małych beczkach z amerykańskiego dębu które w zależności od rocznika są w kilku-kilkunatstu procentach nowe.  

Bin 28 Shiraz South Australia 2023

Ciemno purpurowy kolor z jaśniejszym brzegiem. W nosie atakuje ciemny owoc –  jagoda, jeżyna, ciemna śliwka, trochę śliwki z patelni. Jest intensywny z lekkim dymem. W ustach wyczuwamy średnią kwasowość i młodą, lekko kredową taninę. Dużo jest nut czekoladowych, do tego dochodzi jakaś alkoholowa goryczka w długiej końcówce. Jest ona pełna kakao i gorzkiej czekolady. Wino ma mało owocu i jest lekko sztywne. 88/100

Bin 28 Shiraz South Australia 2021

Zapach jest lekko eukaliptusowy, dymny. Mało w tym owocu, ale ten który czujemy jest dojrzały i słodki. Głównie jeżyny i czarne porzeczki. Pojawia się też aromat kakao. Tu mamy wyższą kwasowość i już bardziej ułożoną taninę, ale też o kredowej fakturze. Końcówka jest gorzkawa z nutami kakao, 90% czekolady, ciemnej śliwki. Jest ona długa i pikantna. Ten shiraz jest już bardziej ułożony, ale ciągle taki sztywno-gorzkawy. 89/100

Bin 2 Shiraz Mataro South Australia, Penfolds

Blend shiraza i mourvedre (mataro). Dominujący w tym kupażu jest shiraz i zwykle zostawia tylko kilkanaście procent miejsca dla swojego partnera. W tym winie, tak jak w poprzednich występują grona z różnych regionów południowej Australii. Wino dojrzewa 9 miesięcy w 300 l. beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu o różnym wieku.

Bin 2 Shiraz Mataro South Australia 2023

Kolor jest ciemno purpurowy. Nos dymny z zarysowaną mocniej jeżyną i ciemną śliwką. Dochodzi też czarna porzeczka, węgiel i aromaty ogniska.  Intensywny. W smaku czujemy wysoką kwasowość i szczypiącą, młodą taninę. Owoc jest super dojrzały i słodkawy – ciemne i czerwone, dojrzałe śliwki.  Czujemy też kawę i mleczną czekoladę. Długi łagodny finisz w którym wyczuwamy, śliwkę w czekoladzie. 91/100

Bin 2 Shiraz Mataro South Australia 2019

Zapach jest trochę przesiąknięty macerowanymi ciemnymi owocami – czereśnią, śliwką, jeżyną. Jest elegancki, dojrzały. Ziołowy z miętowym aromatem. Usta są bardzo zrównoważone z już mniejszym owocem. Tanina jest super ułożona, dojrzała i elegancka. Wino jest ziołowe, wytrawne, miękkie z goryczką w długiej końcówce. Leciutka ziemistość i mięsistość. Wspaniałe, pięknie dojrzałe gastronomiczne wino. 94/100

Bin 389  Cabernet Sauvignon Shiraz South Australia, Penfolds

Bin 389 jest często nazywany „Baby Grange” gdyż dojrzewa w beczkach po poprzednim roczniku tego legendarnego wina. W zależności od rocznika jest tu bardzo niewielka przewaga caberneta w blendzie. Grona zbierane są tradycyjnie w różnych regionach Australii – Mclaren Vale, Padthaway, Barossa czy Coonawarra. Wino dojrzewa 12 miesięcy w 300 l. beczkach z amerykańskiego dębu – 30-40% nowych.

Bin 389  Cabernet Sauvignon Shiraz South Australia 2023

Głęboki rubinowy, błyszczący kolor. Zapach jest przesycony dymem poprzez który przeziera porzeczkowo-śliwkowy owoc. Jest elegancki, miękki, krągły, z lekką słodyczą dojrzałego owocu. Kwasowość jest średnia (+) a tanina super elegancka i również miękka o bardzo dobrej jakości. Znajdziemy śliwki, jagody, czarna porzeczki – dojrzałe i kuszące. Znakomita długość. 92/100

Bin 389  Cabernet Sauvignon Shiraz South Australia 2021

Zapach jest złożony, głęboki, słodkawy z dużą ilością bardzo dojrzałego owocu – ciemnych śliwek, jagód, jeżyn i czarnych porzeczek. Jest też trochę słodkich przypraw z cynamonem na czele. Bardzo sexy. W ustach wysoka kwasowość, piękna, dojrzała, duża w masie i leciutko zadziorna tanina, a także powłóczyste ciało. Bardzo długie wino z nutami śliwek w czekoladzie oraz powideł śliwkowych. Z jednej strony jest mocne i duże, a z drugiej bardzo uwodzicielskie. Wszystko się tu zgadza – absolutny sztos! 95/100

Bin 407 Cabernet Sauvignon South Australia, Penfolds

W tym winie znajdują się owoce z jednych z najstarszych krzewów caberneta na świecie – z 1888 roku. Jest to klasycznie blend z różnych regionów a wino dojrzewa we francuskim (20-25% nowym) oraz amerykańskim dębie (10-15% nowym).  

Bin 407 Cabernet Sauvignon South Australia 2023

Głęboki, rubinowy, piękny, czyściutki kolor. Nos jest ziołowy, spokojny, wciągający, nie efekciarski. Ciemna śliwka, czarna porzeczka, delikatne aromaty miętowe. Bardzo ładny. W ustach mamy wysoką pobudzająca ślinianki kwasowość i drobniutką, elegancką, pyszną taninę. Są czarne porzeczki, ciemne śliwki, też takie jeszcze leciutko z patelni oraz delikatne nuty mlecznej i ciemnej czekolady. Kawa w długiej i wytrawnej końcówce. Bardzo wyrafinowane. 93/100

Bin 407 Cabernet Sauvignon South Australia 2022

W nosie znajdziemy dużo słodkiego dojrzałego, krągłego owocu. Ciemne śliwki z dodatkiem czereśni przeważają. Nie wbija w fotel od razu a umiejętnie dozuje doznania. Jest ułożony i elegancki. Kwasowość jest średniego (+) rozmiaru a tanina trochę „muląca”. Wini lekko „rozjeżdża” się na podniebieniu. Mamy więcej czerwonego owocu – czereśni, ale jest też czarna porzeczka. Średnia plus końcówka – lekko ziemista. Tanina gorszej jakości niż w 2023 i dziwna struktura. 90/100

Bin 707 Cabernet Sauvignon Australia 2023, Penfolds

To blend najlepszych w danym roczniku win z cabernet sauvignon wyłonionych w blind tastingu. Wino zaczęto produkować w 1964 roku i nazwano na cześć odrzutowca Boeinga 707. Dojrzewa 18 miesięcy w nowych, małych beczkach z amerykańskiego dębu. Powstaje tylko w najlepszych rocznikach.

Zapach jest bardzo balsamiczny z nutą skórki pomarańczowej, świeżej czereśni, bardzo dojrzałej ciemnej śliwki i jagody. Gęsty, elegancki, mega kuszący. Bardzo zmysłowy. W ustach mamy bardzo wysoką koncentrację i wysoką kwasowość. Wino jest super esencjonalne z dojrzałym owocem. Młode, ale tanina jest znakomicie zintegrowana i świetnej jakości. Z owocu główną rolą grają śliwki i czarne porzeczki, ale z dotykiem przypraw, czekolady i kawy. Przy tej swojej gęstości wino jest niesamowicie świeże i zrównoważone. Końcówka jest bardzo długa z leciutką ziemistością. Fantastyczne. Super potencjał. 96/100

FWT 585 Cabernet Sauvignon Petit Verdot, Merlot Vin de France 2021, Penfolds

Wino jest kupażem  78% cabernet sauvignon, 14% Petit Verdot I 8% Merlot. Grona pozyskiwane są z całego obszaru Bordeaux i wino klasyfikowane jest jako Vin de France. Nie ma to dla firmy żadnego znaczenia gdyż w tym przypadku liczy się logo marki Penfolds na etykiecie, a nie skąd wino pochodzi. Podobnie jak w Australii. Wino dojrzewa we francuskich i amerykańskich barriques (40% nowych). 

W nosie mamy lekką miętę, mineralność i ziemistość. Jakiś bazalt, trochę aromatów ogniskowych a także owoc – jeżyna i czarna porzeczka. Zapach jest twardy, młody, lekko kawowy, mało atrakcyjny. Nie poruszył mną. Kwas jest wysoki i tanina bardzo dobra, całkiem drobna. Ciało jest mniejsze w porównaniu do australijskich kuzynów, koncentracja też. Daje to całkiem fajną elegancję. Jest trochę czekolady ze skórką pomarańczową, aronią, czarna porzeczką. Czekolada i kawa w może ciut wodnistej końcówce. 89/100

Grange South Australia 2016, Penfolds

Grange – legendarne wino wymyślone przez Maxa Schuberta. Produkowane jest nieprzerwanie od pierwszych eksperymentalnych butelek z 1951 roku.  To shiraz pozyskiwany multiregionalnie z najlepszych działek z kilkuprocentową domieszką cabernet sauvignon (w degustowanym roczniku to 3%). Dojrzewa 18 miesięcy w nowych, małych beczkach z amerykańskiego dębu.

Bardzo głęboki, piękny purpurowy kolor. Zapach jest absolutnie atłasowy, uwodzicielski, bardzo sexy. Dojrzała ciemna śliwka, śliwki z patelni, powidła śliwkowe, trochę czarnej porzeczki, czekolada, słodkie przyprawy i delikatna wanilia. Ogromna intensywność, złożoność i wielopoziomowość.  Super zrównoważony i elegancki. W ustach czujemy wysoką kwasowość, mega dojrzałą, drobną, miłą i elegancką taninę. Pojawiają się nuty wędzonej suszonej śliwki, dymu z ogniska, czarnej porzeczki, przypraw, a także mięty i eukaliptusa. Ciągle młode i turbo skoncentrowane. Bardzo długa końcówka, gęsta, czekoladowa, z nutą świeżo palonej kawy. Genialne! 98/100

Degustowaliśmy wina producenta który dostarcza na rynek masowe butelki po kilka EUR do supermarketów, ale też produkuje genialne hi-endowe etykiety w cenach 500-1000 EUR. Jak wiecie ja nie jestem fanem takiej koncentracji i mocy, a także wybuchowego owocu na tle słodkich przypraw i czekolady, tu jednak wszystko było pięknie podane. Tak jak to właśnie powinno wyglądać. I o ile nie otwierałbym (gdybym mógł 😉 ) takich butelek co weekend, to raz na jakiś czas jeśli miałbym wybrać taki styl to z wielką przyjemnością sięgnąłbym po butelki Penfoldsa. Na marginesie szkoda, że wina australijskie są tak słabo oprócz marketowej półki reprezentowane w naszym kraju. Może właśnie z powodu różnych „Creek’ów” mamy podejrzliwe do nich podejście. Chętnie zobaczyłbym na naszym rynku więcej win ze średniej stawki. Wtedy też może sam zmienię do nich stosunek.

Do następnego!

W.

PS. oprócz zdjęć własnych posłużyłem się obrazami otrzymanymi od organizatora spotkania.