Malvazija Istarska – biała perła Istrii

Udostępnij ten post

Bardzo wielu z Was spędziło lub jeszcze zdąży w tym roku spędzić wakacje w Chorwacji lub Słowenii. Ja sam wróciłem właśnie z krótkiego wypadu na Istrię. Odwiedziłem tam kilku producentów, których oczywiście jeszcze Wam opiszę. Dziś jednak chciałbym się skoncentrować na najważniejszym dla Istrii białym szczepie – malvazija istarska.

Malvazija istarska jest kompletnie nie powiązana genetycznie z innymi szczepami o nazwie rozpoczynającej się od malvasia czy właśnie malvazija. Naukowcy nie mogą się doszukać też innego miejsca jej pochodzenia więc przyjmuje się, że pochodzi właśnie z półwyspu Istria. W Chorwacji jest 1551 ha nasadzeń tego szczepu i jest to trzecia najbardziej popularna odmiana w kraju. W Słowenii jest to 987 ha i dzierży prym wśród białych odmian. W tym kraju jest również popularna w Brdzie, w której generalnie liderem jest rebula (ribola gialla). Ta ostatnia nie lubi jednak gliniastych gleb, więc tam gdzie nie można jej sadzić, do gry wchodzi właśnie malvazija.

Za czasów komunistycznych malvazija istarska wykorzystywana była do produkcji masowych trunków o niskiej jakości. Dopiero od kilkunastu powstają z niej bardziej ambitne wina. Około 2/3 produkcji to świeże wina które fermentują i dojrzewają w stali. Owoc nie jest jednak bardzo rozbuchany, a raczej wycofany, z przewagą jabłek i białych brzoskwiń. Do tego pojawiają się nuty mineralne i często migdałowe. Ten styl wina nie tylko będzie dobrym partnerem do morskiej ryby z grilla, ale też sprawdzi się do talerza dojrzewających wędlin.  

Malvazija Istarska jest jednak plastycznym szczepem. Wina dojrzewają też w beczkach – tradycyjnie akacjowych. Coraz więcej win maceruje się krótki czas na skórkach lub też w ogóle robi się je w „pomarańczowym” stylu.

Ravalico 1903 Malvazija Istarska Vino iz Hrvatske 2024, F.&F. Ravalico (12 EUR)

Ravalico to jedna z największych rodzinnych winnic w Chorwacji, posiadająca 40 ha działek na Istrii. W swojej ofercie mają około 15 etykiet.  

Jaśniutki, słomkowy kolor. Zapach jest mineralno-jabłkowy, z aromatami polnych kwiatów i delikatną migdałową nutą. Jest też troszeczkę tytoniu. W ustach mamy średnią (+) kwasowość. Jest znowu trochę kwiatów polnych, ziół (z wyróżnieniem rumianku). Średnia (+) końcówka. Brakuje trochę owocu jednak wino jest świeże i super pijalne. 88/100

Malvazija Istarska Vino is Hrvatske 2024, Frankovič (16 EUR)

Winnica położona jest północnej części Istrii w okolicach Buje. Krzewy rosną na jasnej, wapiennej glebie. Na potrzeby tego wina malvazija była zbierana ręcznie, fermentowała i dojrzewała w stali – 8 miesięcy.

Kolor jest jasny z morelowymi refleksami. W nosie czujemy z początku aromaty pieczonego kurczaka a potem już pojawia się koper włoski, siano, cytryny. Lekki, ale intensywny. Kwasowość jest wysoka a tekstura przyjemna i lekko oleista. Dużo nut „stalowych” i mineralnych a do nich dochodzą jabłka, gruszki oraz smaki migdałowe. Końcówka jest długa i mineralna. Zrównoważone, bardzo dobre. 90/100

Chciałem pokazać Wam próbkę win z istarskiej malvaziji, abyście mogli łatwiej podejmować decyzje zakupowe będąc na wakacjach, a także jako wstęp do opisów odwiedzonych przeze mnie producentów. Musicie zwrócić jeszcze uwagę na ceny. W Chorwacji produkty spożywcze, są droższe niż w wielu europejskich krajach. Problem ten niestety nie omija też wina. Do butelek w cenie poniżej 10 EUR na supermarketowych półkach podchodziłbym z większą rezerwą. Dotyczy to oczywiście także malvaziji.

Do następnego!

W.