Egri Bikaver + Borsos Tokany = OK!

Udost臋pnij ten post

Ju偶 chyba wszyscy napisali o nowej, w臋gierskiej ofercie Lidla, wi臋c my tylko og贸lnie 馃槈 Generalnie, jak stali czytelnicy pewnie wiedz膮, nie rozpisujemy si臋 specjalnie o winach z sieci handlowych. Nie dostajemy (bo nie chcemy) karton贸w darmowych butelek degustacyjnych z owado-dyskontu. Z Lidla kupowali艣my wino nawet dosy膰 cz臋sto (w szczeg贸lno艣ci z francuskich katalog贸w), ale opisywali艣my r贸偶ne butelki przy okazji tematu/dania, kt贸ry akurat przyszed艂 nam do g艂owy a nie en-bloc. Dzi艣 sta艂o si臋 odwrotnie. Byli艣my na przedpremierowej degustacji w臋gierskiego katalogu Lidla. Ciekawa oferta. 呕adna butelka nie przekracza 30 PLN i to jest nic szczeg贸lnego – istotne jest to, 偶e ceny win s膮 ni偶sze ni偶 na W臋grzech. A wi臋c wi臋ksza szansa na dobr膮 jako艣膰 poni偶ej 30 PLN. Aby szybko tylko powiedzie膰, co nam si臋 podoba艂o – to mo偶emy spokojnie poleci膰 bardzo aromatyczne, m艂ode Sarga Muskotaly 2014, Bardos za 20 PLN, p贸ls艂odki z troch臋 zio艂owo-rodzynkow膮 nut膮 Tokaji Furmint 2009, Tokaji Classic za 22 PLN czy te偶 prosty, owocowy Kekfrankos 2012, Nyolcas es Fia Borhaz za r贸wnie偶 20 PLN. Na uwag臋 zas艂uguje Merlot Szekszardi 2012, Takler – mocno beczkowa rzecz, nie w naszym stylu, ale znajdzie na pewno wielu wyznawc贸w. Odradzamy Pinot Noir „Topszli” Badacsonyi 2013, Varga Pinceszet za 14 PLN. By艂o kilka ciekawych pozycji win s艂odkich – nie zdegustowali艣my jednak z uwagi na p贸藕ne przybycie na imprez臋. Wychodz膮c, otrzymali艣my w prezencie Egri Bikaver 2011, Egri Borovar Toth Ferenc – na p贸艂ce w Lidlu 20 PLN. To wino by艂o impulsem do przygotowania dzisiejszego odcinka.

Nabrali艣my ochoty na jakie艣 w臋gierskie, mi臋sne, rozgrzewaj膮ce danie do Bikavera. Na pocz膮tku b艂膮dzili艣my troch臋 po omacku. Nie chcieli艣my powtarza膰 si臋 dok艂adnie z Marhaporkolt – czyli po polsku – gulaszem wolowym i szukali艣my innych, ale prawd臋 m贸wi膮c zbli偶onych rozwi膮za艅. My, opr贸cz og贸lnego poj臋cia, nie znamy kuchni w臋gierskiej w detalach, regionach itp. Musieli艣my wi臋c si臋gn膮膰 po przepis z dobrego 藕r贸d艂a. Jak my艣limy W臋gry, CK kuchnia itp. od razu przychodzi nam do g艂owy Robert Mak艂owicz. Wierzymy, 偶e ziarno autentyzmu jest w prezentowanych przez niego przepisach, dlatego skorzystali艣my ze strony internetowej pana Roberta. Tam znale藕li艣my przepis na Borsos Tokany czyli Toka艅 Pieprzny – rodzaj ragout, gdzie mi臋so pokrojone jest w paski. Wo艂owin臋 b臋dziemy dusi膰 w czerwonym winie, wi臋c jeszcze przed rozpocz臋ciem przygotowywania dania zdegustowali艣my Egri Bikaver 2011, Egri Borovar Toth Ferenc. Kolor normalny, zwyk艂y – ciemno wi艣niowy. Nos owocowy z delikatn膮 warzywn膮 nut膮 – jakby wi艣nie z selerowym aromatem. Generalnie niezbyt mocny. Usta lekkie i proste, pe艂ne pestkowego owocu. 艢redniej d艂ugo艣ci. 83/100 za dwie dychy jak znalaz艂. Mieli艣my pewien sp贸r – Agata uwa偶a艂a, 偶e jest zupe艂nie w porz膮dku do picia bez jedzenia, a ja czeka艂em jednak zdecydowanie na duszon膮 wo艂owin臋.

Zabrali艣my si臋 wi臋c za Borsos Tokany czyli Toka艅 Pieprzny. 艁opatk臋 wo艂ow膮 oczyszczamy z b艂on i powi臋zi. Kroimy na w膮skie paski. Obsma偶amy na smalcu partiami. My艣my skorzystali z g臋siego (po upieczeniu ptaka mo偶na zla膰 t艂uszcz i przechowywa膰 z powodzeniem nawet rok w lod贸wce). Mi臋so odk艂adamy na talerz i na tej samej patelni (mo偶emy do艂o偶y膰 troch臋 wi臋cej t艂uszczu) przesma偶amy kilka minut cebul臋. Gdy si臋 zeszkli, dodajemy mi臋so wraz z sokami, kt贸re si臋 z niego wydzieli艂y. Na patelni臋 wlewamy wino (my skorzystali艣my w艂a艣nie z Egri Bikaver 2011, Egri Borovar Toth Ferenc ), dorzucamy przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, doprawiamy sol膮 i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na ma艂ym ogniu oko艂o 1,5 godziny. Gdyby sos wysycha艂 – podlewamy wod膮. W po艂owie duszenia dok艂adamy koncentrat pomidorowy. Gdy mi臋so b臋dzie ju偶 mi臋kkie, okrywamy patelni臋 i redukujemy sos. Doprawiamy sol膮 i obficie pieprzem. My podali艣my z kluskami ala ga艂uszki – czyli z m膮ki, jajka, wody i oleju, kt贸re potem wrzucili艣my na wrz膮tek. Mo偶na podawa膰 te偶 z puree ziemniaczanym. Nie podajemy przepisu, bo robili艣my na „oko” i nie jeste艣my do ko艅ca pewni, czy w艂a艣nie tak powinny wygl膮da膰 prawdziwe ga艂uszki.

Nasz Egri Bikaver 2011, Egri Borovar Toth Ferenc zachowa艂 si臋 艣wietnie do Borsos Tokany – nast膮pi艂a pe艂na sp贸jno艣膰. Pojawi艂o si臋 troch臋 nut gorzkawych i pikantnych, co dobrze „podkr臋ci艂o danie”. Z drugiej strony wino podzia艂a艂o od艣wie偶aj膮co na podniebienie. Nast膮pi艂o tez uwsp贸lnienie zdania pomi臋dzy pisz膮cymi te s艂owa 馃槈 Do jedzenia ka偶demu z nas Egri Bikaver 2011, Egri Borovar Toth Ferenc zdecydowanie pasowa艂.

Warto wybra膰 si臋 do Lidla i zerkn膮膰 na w臋giersk膮 ofert臋. Wcze艣niej jednak dobrze poczyta膰 te偶 inne blogi i portale, jakie etykiety polecaj膮, aby mie膰 szersze spojrzenie i unikn膮膰 rozczarowa艅.

Do nast臋pnego!

A&W