Tement – legenda Styrii to nie tylko sauvignon

Udostępnij ten post

Dziś wracam do ubiegłorocznego wyjazdu do Styrii. Spędziłem kilka dni w stolicy regionu – Graz. To drugie co do wielkości austriackie miasto. Ma bardzo ładną starówkę i zamek położony na wzgórzu na które absolutnie i obowiązkowo trzeba wejść, aby zobaczyć piękną panoramę Styrii. Jest to też znakomita baza wypadowa do lokalnych winnic. W maksymalnie 30 minut z centrum dotrzecie autem wszędzie, a całodniowa wycieczka po malowniczych styryjskich wzgórzach to naprawdę piękna sprawa. Trzeba tylko liczyć na ładną pogodę, której jak wiedziecie na zdjęciach nam akurat zabrakło.  

Südteiermark (południowa Styria) to największy region winiarski w Styrii. Charakteryzuje go bardzo pofałdowany teren o stromych wzgórzach. Ten górzysty terroir daje świetną południową ekspozycję, a także dużą dzienną amplitudę temperatur. Mamy więc super warunki do dojrzewania gron przy zachowaniu wysokiej kwasowości. Oczywiście jednak liczą się pojedyncze siedliska, które mają swój własny mikroklimat i atuty. Najważniejszy szczep Styrii, suvignon blanc obsadza 21% winnic, 16.5% zajmuje welschriesling, 11.5% weissburgunder, a zaraz poniżej 10% lądują gelber muskateller i morillon (lokalna nazwa chardonnay).

W 2018 roku Stryria otrzymała trzy apelacje DAC wśród których jedną była właśnie Südsteiermark. Wina podzielone są na trzy kategorie. Gebieteswiene (wina regionalne), Ortsweine (gminne) a także Riedenweine (wina z pojedynczych siedlisk). Dla każdej z tych kategorii obowiązują oddzielne regulacje w których wymienione są dozwolone szczepy, moment wypuszczenia win na rynek czy poziom cukru resztkowego. Ten ostatni dla Sudsteiermark DAC wynos maksymalnie 4 g na litr.

STK (Steirische Terroir&Klassikweingüter) to stowarzyszenie 12 styryjskich winnic (w tym tacy producenci jak Tement, Gross, Wohlmuth, Erwin Sabbathi czy Sattlerhof) które wyróżniły w najwyższej kategorii Riedenweine dwa dodatkowe najwyższe poziomy Erste STK Ried (Premier Cru) i Grosse STK Ried (Grand Cru). Wprowadzili dodatkowe ostrzejsze regulacje i dbają o to aby znak STK na butelce był synonimem jakości.

Tement to pierwsza winnica ze Styrii, której nazwę wiele lat temu zapamiętałem. Nie miałem wtedy pojęcia o regionie i innych winiarzach. Wyrytą miałem w głowie kliszę – Styria/sauvignon blanc/Tement. Było to już bardzo dawno temu, jednak kiedy pojechałem do Styrii nie mogłem nie wpaść do tego legendarnego producenta. Nie musicie się umawiać. Parkujecie auto i wchodzicie bezpośrednio do przestronnego tasting roomu i sklepu. Możecie spróbować wszystkiego i potem wszystko (niestety nietanio) kupić. Warto poświecić godzinkę na tę degustację.

Manfred Tement odziedziczył winnicę po swoim przedwcześnie zmarłym ojcu. Były to 3 przydomowe ha. Kontynuował dzieło taty, czyli kroczył drogą winnej jakości. Dziś przy robocie uwijają się dwaj synowie Manfreda – Armin i Stefan. Spotkacie ich prawie zawsze na miejscu.

Najlepsze winnice Tementa są wysoko położone i mają południowo-wschodnią i południowo-zachodnią ekspozycję. Grona zbierane są ręcznie, wina fermentowane spontanicznie, a winnica jest organiczna i biodynamiczna (Demeter 2022).  Oprócz działek po stronie austriackiej, mają też winnicę Ciringa zaraz po drugiej stronie granicy – w Słowenii, z której też spróbowałem wino.

Kalk&Kreide Sauvignon Blanc Südsteiermark DAC 2023, Tement (20 EUR)

Po spontanicznej fermentacji wino dojrzewa na osadzie w stalowych zbiornikach i dużych dębowych, neutralnych beczkach.

Bardzo jasny, klasyczny kolor. W sumie dosyć intensywny. Nos ziołowy z niedojrzałym agrestem, liściem czarnej porzeczki i pomidora. Bardzo charakterystyczny. W ustach wysoka kwasowość i super świeżość, ale z fajną strukturą. Mamy sok cytrynowy na kamieniach i zielone jabłka. Szczupłe, precyzyjne z mineralnym sznytem. 91/100

Ried Grassnitzberg Riff Sauvignon Blanc Südsteiermark DAC 2021, Tement (35 EUR)

Cru zlokalizowane jest wysokości 300-420 m.n.p.m. o głównie południowym aspekcie. Kategoria STK Premier Cru. Wino dojrzewa na osadzie przez 28 miesięcy w dużych beczkach i jest butelkowane niefiltrowane.  

Cytrynowy, jaskrawy, błyszczący kolor. Zapach jest mocny, lekko tytoniowy, mineralny, bazaltowy. Jest też liść pomidora, rumianek i mieszanka ziołowa. Wow! kwaskowość to potęga, ale nie jest odklejona, tylko fantastycznie wkomponowana. Zaokrągla ją dojrzała cytryna, a temperuje mineralność. Delikatna nuta ciasta drożdżowego w bardzo długiej końcówce dopełnia równowagi. Mamy też polne i sienne klimaty. Wyciągnięte, mineralne, piękne wino. 94/100

Sauvignon Blanc Reserve Stajerska 2017, Ciringa (EUR)

To wino ze słoweńskich działek Tementa. Niestety te etykieta nie jest już produkowana i nie można znaleźć detali dotyczących tej butelki. Na pewno wino dojrzewało na osadzie w dębie.  

Nos jest trochę dziwny… Przez aromaty stajenne, tytoń i  skały przedziera się jakiś dojrzały morelowy owoc. Kwasowość jest wysoka, ale schowana trochę za strukturą i ciałem. Owoc też już taki skromny –  morela, jabłko, cytryna, grejpfrut. Średnia (+) końcówka. Bardzo strukturalne wino i znakomicie wytrzymało próbę czasu. 91/100 

Muschelkalk Morillon Sudsteiermark DAC 2022, Tement (20 EUR)

Wino z najszerszej apelacji DAC. Dojrzewa 15 miesięcy na osadzie w dużych, neutralnych beczkach i jest niefiltrowane.  

Bardzo jasny, ładny kolor. W nosie dojrzałe jabłka, gruszki, morelka, brzoskwinia. A ten cały piękny owoc podszyty jest lekką mineralnością i dymnością. Całkiem mocny i super udany. Usta z wysoką kwasowością, eleganckie i naznaczone zielonym jabłkiem. Czyste, precyzyjne, zimne, długie, świeże – świetne! Klasa Chablis. 92/100

Ried Sulz Morillon Südsteiermark DAC 2021, Tement (35 EUR)

Wino dojrzewa na osadzie 30 miesięcy w 228 l. beczkach z francuskiego dębu. To wino z kategorii STK Premier Cru.

Cytrynowy, mocniejszy kolor. Wąchając wino czujemy lekką wanilię, brzoskwinię i dojrzałe jabłko. Nos jest mocny,  poważny, ułożony i pełny. Wysoka kwasowość jest schowana za mocną strukturą. Beczka super elegancka, wtopiona, daje leciutko pieczone nuty. Owoc jest dojrzały, ale bardzo dyskretny. Niesamowicie długie wino. Gracja i elegancja przy pełnej mocy! 94/100

Ried Furst Gelber Muskateller Südsteiermark DAC 2021, Tement (30 EUR)

Tu również mamy wino klasy STK Premier Cru z tym że dojrzewa na osadzie 30 miesięcy w stali.

Niesamowicie intensywny nos przy swojej wytrawności. Winogrona, nuty muszkatowe, płatki róż  i innych kwiatów oraz pyłek kwiatowy. Domyka wszystko aromat białego pieprzu. Wino jest leciutkie, eleganckie o wysokiej kwasowości. Bardzo linearne jak na tak aromatyczny szczep. Czujemy winogrona, jabłka, lekką kwiatowość i różaność.  Świetna równowaga i niesamowita elegancja. 93/100

Ried Wielitschberg Gewürztraminer Südsteiermark DAC 2021, Tement (39 EUR)

STK Premier Cru. Wino dojrzewa 30 miesięcy na osadzie w 600 l. używanych beczkach.

Bardzo jasny, czyściutki kolor. Zapach jest klasycznie pełen aromatów różanych i owoców liczi. Pojawia się też tytoniowo-mineralna nuta. Bardzo kulturalny, nie wybujały. Znowu mamy przykład linearnego, wytrawnego, wysoko kwasowego wina z aromatycznego szczepu. Na podniebieniu pojawia się delikatna róża, głóg i zioła. Wino jest mineralne i strukturalne. Strzelisty, fantastyczny gewurztraminer. Osobiście zawsze podchodzę z rezerwą do win z tej odmiany, ale tu mamy do czynienia ze wspaniałą jej inkarnacją. 94/100

Przyjeżdżałem do Tementa po sauvignon, a wyjechałem zupełnie z czymś innym. Wyniosłem wrażenie i przekonanie, że w Styrii jest przestrzeń dla świetnego charodnnay i szczepów aromatycznych, które nie są podlane łatwym wabikowym „lukrem”. Zobaczyłem, elegancję, brak efekciarstwa, ale też super precyzję i zrozumienie co chciał winiarz przekazać i jak oddać terroir. Cenowo niestety zaczynają to być już trochę Himalaje, kiedy podstawowe wino kosztuje 20 EUR. To jest już inny temat. Generalnie jednak austriackie wina wraz z osiągnięciem średnio w sektorze fantastycznej jakości, również osiągnęły podobne ceny. Absolutnie jednak podjedźcie do Tementa i nawet nie kupując spróbujcie tych win. Warto!

Do następnego!

W.  

Zobacz więcej naszych podróży