Cantina Terlano – elegancja z Górnej Adygi

Udostępnij ten post

Przeniesiemy się znowu do Górnej Adygi i tym razem odwiedzimy jednego z najbardziej zasłużonych producentów regionu – spółdzielnię Cantina Terlano. Miałem przyjemnosć gościć w podwojach tej winiarni i dziś przekaże Wam swoje wrażenia.

Kooperatywa powstała z inicjatywy 24 gospodarstw w 1893 roku, a teraz zrzesza 143 członków. Sprawdzono sadzonki z Francji i Niemiec, uczono się również nowoczesnych technik winiarskich. Na początku Terlan (jak zresztą cały region) skoncentrowany był na czerwonych gronach, których zbierano na przełomie wieków około 80% w stosunku do 20% białych. Dziś jasne odmiany odpowiadają za 70% produkcji, a gros z nich to pinot bianco.

Działki położone są wokół miasteczka Terlano, które okupuje lewy brzeg, rzeźbiącej wspaniałą dolinę, rzeki Adyga. W większości mają południowo-zachodni i południowy aspekt i są położone pomiędzy 250-900 m.n.p.m. Gleby są wulkaniczne z dużą zawartością kwarcu, wymagające od krzewów dużego wysiłku. Alpy od północnej strony chronią region przed bardzo chłodnym powietrzem, a Jezioro Garda od południa daje ciepłe wsparcie. Wysokość wzgórz odpowiada za dużą dzienną amplitudę temperatur dającą winom tę jakże ważną wysoką kwasowość i świeżość. Do tego winnice w Terlano mogą się cieszyć fantastycznym nasłonecznieniem – około 2000 godzin w roku to naprawdę imponujący wynik. Na niższych działkach najlepiej sobie radzą lagrein i cabernet a na wyższych pinot bianco, sauvignon, gewurztraminer, chardonnay czy pinot noir.

W Terlano bardzo wierzą w długowieczność swoich win. Poprzedni winemaker Sebastian Stocker wprowadził długie starzenie białych wina na osadzie do codziennej winiarskiej praktyki. W najlepszych rocznikach biele dojrzewają rok w barriques, a potem są przelewane do 2500 l. stalowych zbiorników w których leżakują 10-30 lat. Kiedy winemaker decyduje, że wino jest gotowe zostaje zabutelkowane i stabilizuje się jeszcze przed wypuszczeniem na rynek około 4-5 lat. Co roku 3 333 butelek któregoś z „rzadkości” Terlano pojawia się w ofercie winnicy. W kolejce czekają pinot bianco, chardonnay, sauvignon blanc i Cuvee Teralno. W tym momencie najstarszy przechowywany rocznik to 1979. Niestety nie dane mi było spróbować żadenego z tych win.

W 2008 roku rozpoczął się sojusz (połączenie) Cantina Terlano z położną po drugiej stronie Adygi Cantina Andriano. Powstała ona dokładnie w tym samym, 1893 roku. Byli pionierami starzenia lagrein w barriques. Po drugiej stronie doliny gleby są wapienne, a aspekt południowy i południowo-wschodni. Działki też leżą trochę niżej, bo na wysokości 260-340 m.n.p.m. i są dobrze chronione przez wzgórza. Wina Adriano są winifikowane i dojrzewane przez ekipę z Terlano, ale z poszanowaniem ich tradycji i stylu – z trochę większym użyciem beczki.

Pomysł był taki, żeby spróbować trzech par win. Pinot bianco z podstawowej linii oraz riservę, sauvignon z linii selection oraz wyższą etykietę od Andriano – Andrius, a także podstawowy lagrien (lokalny szczep) w konfrontacji z riservą.

Tradition Pinot Bianco Alto Adige DOC 2023, Cantina Terlano (Vininova, 99 PLN)

To wino otworzyłem też do grzanek ze szparagami, mozzarella i gorgonzolą i opisywałem je w tym że właśnie odcinku. Pinot bianco z podstawowej linii. Wino dojrzewa w stali na osadzie przez 6 miesięcy.

Jaśniutko cytrynowy, bardzo ładny, błyszczący kolor. Zapach jest oszczędny, może trochę „twardawy”, cytrynowy, mineralny z jabłkową delikatną nutą. Przez ten owoc przebija się aromat soli morskiej. Usta z bardzo dobrą, średnią (+) kwasowością, pełne zielonych jabłek, gruszek i białego grejpfruta i skórki cytrusowej. Zimne, wapienne, mineralne, klasyczne. Świeża, średniej (+) długości końcówka. Rasowe. 90/100

Vorberg Pinot Bianco Riserva Alto Adige Terlano DOC 2021, Cantina Terlano (Vininova, 215 PLN)

Winorośl rośnie na południowych stromych zboczach (450-650 m.n.p.m.) położonych tuż za budynkami winiarni. Grona zbierane są ręcznie i wyciskane w całości. Wolna fermentacja prowadzone jest w dużych używanych dębowych beczkach. Wino przechodzi malolaktczną fermentację i dojrzewa rok na osadzie w dużych beczkach i rok w butelce. Mamy tu o połowę mniejszą wydajność z krzewu niż w poprzednim winie.

Kolor jest dostojny, w odcieniu ciemniejszej cytryny. Mineralno – bazaltowy nos z wapiennym i tytoniowym dodatkiem. Z owoców wyczuwalne są jabłka i cytryny. Kwasowość jest imponująca, mocna i wypełnia znakomicie duże ciało. Wino nie ma wiele owocu, ale jest super mineralne z nutami siana i kwiatów polnych. Bardzo długa poważna, ale ciągle świeża końcówka. Świetna struktura i znakomity potencjał. 94/100

Quarz Sauvignon Blanc Alto Adige Terlano DOC 2022, Cantina Terlano (Vininova, 348 PLN)

To sauvignon zbierane jest ręcznie a krzewy rosną na czysto wulkanicznych glebach. Dojrzewa na osadzie przez 9 miesięcy. 50% w dużych, używanych dębowych beczkach i 50% w stalowych zbiornikach.

Jaśniutko cytrynowy kolor. Piękny. W nosie atakują nas aromaty szparagowe, agrestowe, białego grejpfruta, a także mineralne. Ciało jest lekkie, a wino bardzo oszczędne, linearne o średniej (+) kwasowości. Owoc jest szczupły z mineralnym, kredowym zarysem. Mamy też trochę mokrych kamieni. Bardzo eleganckie. 93/100

Andrius Sauvignon Blanc Alto Adige DOC 2022, Cantina Andrian

To wyższa linia z bliźniaczej winnicy Andrian. Mamy tu sauvignon z wapiennych gleb. Dojrzewa 6 miesięcy na osadzie – 70% w stali, a 30% w tonnaux.

Zapach jest pełen dojrzałego owocu. Głownie cytryny z dodatkiem ziół i skórki mandarynki. Usta o średnim (+) ciałem i dobra kwasowością. Cytrusy dopełniają mocniejszą nutę dojrzałego jabłka. Jest klasycznie, elegancko z niezłą strukturą. Wino jest ciut prostsze niż Quarz. 91/100

Tradition Lagrein Alto Adige DOC 2023, Cantina Terlano (Vininova, 120 PLN)

Grona są odszypułkowywane przed fermentacją, która następuje w stalowych zbiornikach. Wino dojrzewa w dużych używanych beczkach przez 7-10 miesięcy.

Purpurowy czyściutki kolor. Zapach jest mocno kwiatowy (irysy i tulipany), wyczuwamy też wiśnie z pestką i inne czerwone owoce. W ustach witają nas średnia (+), sprężysta kwasowość i całkiem eleganckie, ale zaznaczone taniny. Wino jest świeże, pełne chrupkich wiśni z ziołowym i ziemistym dodatkiem. Średniej (+) długości końcówka. Znakomite w kontekście gastronomicznym. Sprawdzi się do wielu dań, ale talerz wędlin pasuje idealnie. 90/100

Greis Lagrein Riserva Alto Adige DOC 2021, Cantina Terlano

Krzewy rosną w samym Bolzano w dzielnicy Gries. Podobnie jak w podstawie, odszypułkowane grona fermentowane są w stali. W tym przypadku jednak wino dojrzewa przez 12 miesięcy 50% w dużych używanych beczkach a 50% w barriques z których 1/3 jest nowa.

Ciemno rubinowy, piękny kolor. Wino pachnie kwaskowymi wiśniami, aromatami przywiędłych czerwonych kwiatów, czerwonych porzeczek i czerwonych śliwek. Zapach jest całkiem intensywny. Usta są świetnie ułożone ze średnią (+) kwasowością, chrupkim owocem i czekoladą z kakao. Nuty kawy w długim finiszu. Wino jest eleganckie, niezbyt rozbuchane i precyzyjnie zrobione – tu wszystko jest na miejscu. Północna czerwień w krąglejszym wydaniu. Bardzo mi się podoba użycie beczki w tym winie. 93/100

Ja jestem dużym fanem win z Południowego Tyrolu, ale właśnie w takim precyzyjnym wydaniu. Gdzie podstawowe etykiety dojrzewają w stali, a wyższe są umiejętnie „dosmaczane” dębem – jest on istotny, ale nie wychodzi przed szereg. Terlano to winnica, której wina mam zawsze na radarze i jeśli mogę to próbuję. NIe znam niestety do końca win z Andriano – wszystko jeszcze przede mną!

Do następnego!

W.

Zobacz więcej naszych podróży