Wieprzowina z koperkiem i konserwową papryką

Neapolitańska wersja Spezzatino di maiale z papryką konserwową i koperkiem. Użyjcie karkówki - szynka będzie za chuda a łopatka za twarda. Szybko, prosto i bardzo smacznie.
Karkówkę kroimy w kostkę o bokach około 3 cm, doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy posiekanym drobno koperkiem. Odstawiamy na około 2 godziny, żeby smaki się przeniknęły. Boczek wędzony kroimy w słupki (lub korzystamy z już pokrojonego). W głębszej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wkładamy mięso wraz z boczkiem i smażymy mieszając 6-10 minut. Dokładamy paprykę i trzymamy patelnię na palniku jeszcze trochę. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Przekrawamy na połówki i dodajemy do mięsa. Łączymy chwilę smaki, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Dekorujemy gałązkami świeżego koperku.





