Steaki Teres Major z kurkami

Przygotowując mięso, musimy najpierw oczyścić je z błon i powięzi, a następnie pokroić na steaki. Kroimy pod kątem kotlety o grubości około 2,0-2,5 cm. Oprószamy je tylko pieprzem. Ponieważ będziemy smażyli je bardzo krótko, wcześniej zajmiemy się kurkami.
Kurki myjemy w osolonej wodzie, aby pozbyć się piasku, który może nieprzyjemnie strzelać w zębach. Małe sztuki bierzemy w całości, a większe dzielimy wzdłuż na pół. Klarujemy 2 łyżki masła – podgrzewając je w rondelku ściągając białkowa piankę i przecedzając przez małe sitko. Na tym maśle smażymy kurki, delikatnie solimy i dusimy na mniejszym ogniu kilkanaście minut. Podlewamy łyżką białego wina. Redukujemy płyn w trakcie duszenia grzybów – w sumie około 15 minut
Steaki smażymy na maśle z oliwą tylko po 1,5 minuty z każdej strony. Odstawiamy obowiązkowo na ogrzany talerz.
Po zdjęciu steaków z patelni, wlewamy na nią łyżkę wody i oskrobujemy dno, dodajemy wszystkie soki, które wydzieliły sie z mięsa podczas odpoczynku i redukujemy chwilę sos.
Mięso układamy na rukoli i podajemy z młodymi ziemniakami z wody i kurkami, polane sosem własnym, który udało nam się uzyskać na patelni. Solimy mięso na talerzu gruboziarnistą solą.