Sałata z gruszką, boczkiem i kozim twarogiem
Jesienna, sezonowa sałata! Lubię ja kiedy boczek i gruszka są jeszcze ciepłe! Na chłodno też sie znakomicie sprawdzi. Pinot Gris z lekkim cukrem resztkowym będzie jej udanym partnerem.
Plastry wędzonego boczku (najlepiej trochę grubsze) smażymy aż będą rumiane i chrupkie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na ósemki lub 12tki w zależności od wielkości owocu. Smażymy na maśle na tej samej patelni co boczek kilka minut z każdej strony. Skorzystajmy z twardszych sztuk (albo z Konferencji) aby owoce się nie rozpadły.
Miks sałat mieszamy z oliwą z oliwek extra vergine. Układamy sałatę na talerzach i skrapiamy octem balsamicznym. Na sałacie układamy plastry boczku, gruszki i kruszymy kozi twaróg. Doprawiamy solą i pieprzem i sałata gotowa!


