Przepis na potrawkę grzybową

Udostępnij ten post

Bardzo proste i bardzo pyszne sezonowe danie. Liczy się jakość składników! Świeże, czyste grzyby - ulubiony/dostępny miks, kurczak zagrodowy i aromatyczny tymianek. To cały sekret!

Do tego dania możecie użyć swoich ulubionych leśnych grzybów, bądź też takich które znajdziecie na grzybobraniu albo kupicie na bazarze. Najlepiej sprawdzą się – podgrzybki, borowiki, kurki, koźlaki. Jakby było za mało możecie swobodnie uzupełnić stawkę pieczarkami lub portobello.  

Pierś kurczaka kroimy w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy kurczaka dosłownie 3 minuty aż będzie złoty/rumianych z każdej strony. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy do miski lub na deskę.

Na tej samej patelni (jeśli potrzeba dodajemy trochę masła) smażymy pokrojone w plastry grzyby. Raczej na mocnym ogniu kilka minut. Solimy i pieprzymy po czym dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na mniejszym ogniu jeszcze około 5 minut.

Wkładamy kurczaka z powrotem na patelnię, dodajemy listki tymianku, natkę pietruszki i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy śmietanę rozprowadzamy i redukujemy chwilkę. W tym czasie kurczak się znowu zagrzeje w sosie. Podajemy z ziemniakami w ulubionej postaci i z marchewką/brokułem/kalafiorem.