Panierowana, smażona czubajka kania
Kanie to jedne z moich ulubionych grzybów. Delikatne, mięsiste, w smaku przypominające coś pomiędzy wieprzowiną a kurczakiem. Ten panierowany grzyb dystansuje kotlet schabowy o kilometr. Korzystajcie z sezonu!
Kanie opłukujemy bieżącą zimną wodą i osuszamy. Przygotowujemy panierkę. Wysypujemy na talerz mąkę pszenną (możemy doprawić ją solą i pieprzem). Na drugi talerz wbijamy jajko rozkłucamy je i dodajemy 2 łyżki wody. Mieszamy raz jeszcze. Na trzeci talerz wysypujemy bułkę tartą.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy masło. Smażymy panierowane kanie najpierw na mocnym ogniu po minucie z każdej strony aby się ładnie zrumieniły. A potem dosmażamy na niższym po 3 minuty aby grzyb był miękki, ale chrupki.
Podajemy z warzywami. Doprawiamy natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Można też spokojnie zjeść z pajdą chleba na zakwasie i będzie git!




