Kurczak z bobem, porem i śmietanką

Absolutnie sezonowe danie! młodziutki bób, por, ziemniaki i marchewki robią swoje. Idealne danie na letnie popołudnie. a do tego jakie szybkie i proste!
Piersi kurczaka oczyszczamy z błon. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy w oliwie z oliwek z plasterkami czosnku i listkami tymianku. Możemy tak przygotowanego kurczaka, wstawić do lodówki rano, lub też zamarynować 30 minut przed smażeniem.
Mamy tu same młode warzywa i kurczaka. Składniki które gotują się mniej więcej w tym samym czasie. Należy więc wykonywać czynności symultanicznie. Choć oczywiście sos zawsze można potrzymać dłużej na małym ogniu aby był ciepły działając z kurczakiem i dodatkami.
Pory czyścimy, myjemy i kroimy w talarki białe części. Korzystajcie z młodych, małych porów jeśli znajdziecie. Pory smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek na małym ogniu. Nie mogą się zrumienić, muszą być bardzo miękkie i słodkie. W tym czasie gotujemy około 3-4 minut bób. Odcedzamy go i obieramy. Wrzucamy na patelnię do pora i smażymy kilka chwil razem. Podlewamy białym wytrawnym winem, zwiększamy ogień i redukujemy. Dolewamy śmietankę i dalej redukujemy sos do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dorzucić trochę listków świeżego tymianku.
W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy piersi kurczaka – zwykle około 5 minut z każdej strony powinno wystarczyć.
Kurczaka podajemy pokrojonego w plastry na sosie z dodatkiem gotowanych młodych ziemniaków i marchewki.





