Comber jagnięcy z sosie z zielonego pieprzu
Tu mamy moją ulubioną jagnięcinę w postaci luzowanej górki. Do tego dodajemy dowolne sezonowe warzywa i pieprzowy sos - jesteśmy w domu!
Najpierw przygotowujemy warzywa. Słuchajcie – działajcie zgodnie z porą roku i sumieniem. Tu mamy podsmażane papryki ramiro, cebule dymki i cuknie. A także gotowane i wrzucone potem na patelnie ziemniaki i brokółki. W zimie pewnie lepiej skorzystać z marchewek, salsefii, pora i może pieczonego selera.
Działamy symultanicznie.
Warzywa podsmażamy a ziemniaki gotujemy i też obsmażamy delikatnie
Wycinamy comber z żeberek, chyba że uda nam się kupić już luzowany. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ze wszystkich stron aby był pięknie rumiany na zewnątrz a zarazem różowy w środku. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do odpoczęcia na 5 minut..
Sos:
Szalotki podsmażamy na maśle. Wolno kilka minut żeby ich nie zrumienić. Dolewamy brandy i podpalamy. Jak zgaśnie dodajemy białe wino, bulion i zielony pieprz. Trochę dociskamy ziarnka żeby wydobyć smak. Następnie śmietankę i soki które wydzieliły się z mięsa podczas odpoczynku. Redukujemy i doprawiamy.
Jagnięcinę kroimy w poprzek. Podajemy na sosie z warzywami.






