Ciabatta z grillowaną cukinią, kurczakiem, mozzarellą i pesto

Udostępnij ten post

Och jaka to pyszna grillowana kanapka. Podaję proporcję na 1 sztukę, ale traktujcie to absolutnie dowolnie. W końcu piersi z kurczaka mają różną wagę, zostanie Wam 3 plasterki zgrillowanej cukinii albo poł kulki mozzarelli. Zużyjcie wszystko do końca. Tak będzie najlepiej!

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Możemy użyć mandoliny wtedy pójdzie nam nader sprawnie i dodatkowo będziemy mieć plasterki o równej grubości. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon i tłuszczu i przekrawamy wzdłuż od wewnętrznej strony na mniej więcej równe grubościowo kotlety. Jeden będzie dłuższy a drugi krótszy, bo zetniemy tę grubszą część. Oliwę z oliwek doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Marynujemy w jej części piersi kurczaka – obie części. W tym samym czasie smarujemy plastry cukinii resztę oliwy o grillujemy na rozgrzanym grillu kilka minut z obu stron aż będzie miękka i miała charakterystyczne prążki. Następnie na tym samym grillu smażymy mięso. Około 4 min z każdej strony. Zdejmujemy kurczaka z grilla i układamy na nim przekrojone na pół ciabatty. Pieczemy aż będą ciepłe i chrupkie od wewnątrz.

Robimy kanapkę. Spód ciabatty smarujemy pesto genovese. Możemy zrobić je sami jak w naszym przepisie – pesto alla genovese. lub kupić w słoiczku. Na nim układamy plastry cukinii. Potem kładziemy pokrojoną w trójkąty pierś z kurczaki i podartą mozzarellę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dekorujemy kanapkę pesto i listkami bazylii. Przykrywamy drugim kawałkiem bułki.

Traktujcie proporcje bardzo dowolnie – trochę więcej kurczaka a mniej cukinii czy mozzarelli, czy na odwrót nie robi różnicy. Zróbcie tak jak Wam lepiej pasuje!