Burger z królika ze szparagami

Sezonowy burger! Pyszny, ziołowy królik połączony ze szparagami i młodziutką cebulą z patelni. Cytrynowy majonez połączy znakomicie składniki!
Najlepiej skorzystać ze skoków z królika. Jest tam najwięcej mięsa i najłatwiej jest je wytrymować. Na jednego burgera starczy mięso z jednego udka. Powinno się udać pozyskać 170-200 g czyli idealnie. Ponieważ mięso z królika jest chude musimy je jakoś poprawić, aby nie było zbyt suche. Można dodać jajko (jedno na 2-3 burgery) lub też namoczoną w mleku i odciśnięta kajzerkę. Ja dodaję jedną na dwa kotlety. Mielimy mięso z bułką i doprawiamy solą i pieprzem a także suszonym majerankiem. Możemy obficie. Formujemy burgery (po około 200 g. każdy). Owijamy je dosyć gęsto plastrami surowego wędzonego boczku.
Zielone szparagi (w tym przypadku najlepiej te grubsze) łamiemy tam gdzie naturalnie odpadnie zdrewniała część i przekrawamy wzdłuż na pół. Młodą cebulą koimy w grube plastry.
Smażymy cebulę na oliwie na wolnym ogniu aż będzie mięciutka, lekko rumiana i słodka. Usmażoną odstawiamy na bok. Smażymy burgery – około 4 minuty z każdej strony. Królik musi być zrobiony, ale ciągle soczysty. Szparagi gotujemy w tym samym czasie w osolonej i pocukrzonej wodzie około 5 minut.
Bułkę burgerową przekrawamy o obsmażamy na tłuszczu po króliku.
Zamykamy temat smarując bułkę cytrynowym majonezem, dodając sałatę i szparagi. Następnie układamy burger a na nim krążki cebuli. Przykrywamy bułką posmarowaną sosem.





